Stadsdeel ZuiderAmstel Amsterdam


Gemeente Amsterdam vult nieuwe landelijke regeling voor chronisch zieken en gehandicapten aan

07-mei-2009

De gemeente Amsterdam heeft besloten om chronisch zieken en gehandicapten met een minimuminkomen de mogelijkheid te geven een beroep te kunnen doen op een gemeentelijke voorziening als zij extra kosten maken.

Dit als aanvulling op de nieuwe landelijke regeling. Hierdoor gaat deze groep kwetsbare Amsterdammers er niet op achteruit.

Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten Chronisch zieken en gehandicapten die extra kosten maken vanwege hun ziekte of beperking kunnen vanaf 1 januari 2009 een beroep doen op een nieuwe landelijke regeling voor een tegemoetkoming in die kosten.

De Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten kent aan chronisch zieken en gehandicapten forfaitaire vergoedingen toe, zonder dat daarvoor een aanvraag hoeft te worden gedaan. De hoogte van de vergoedingen wordt bepaald door de mate waarin zorg nodig is. De maximale landelijke vergoeding bedraagt circa 40 euro per maand.

Aanvulling op de regeling door de gemeente
De landelijke tegemoetkoming dekt niet de volledige kosten en wordt pas achteraf uitbetaald (per jaar). Hierdoor kunnen chronisch zieken en gehandicapten met een minimuminkomen (110% van het wettelijk sociaal minimum) in de problemen komen.

Zij kunnen nu een beroep doen op de aanvullende tegemoetkoming van de gemeente. Deze tegemoetkoming kan eenvoudig worden verstrekt, ook elektronisch. Afhankelijk van de situatie bedraagt de gemeentelijke vergoeding tussen de 20 euro en 160 euro per maand.

Overbruggingsperiode
Omdat de bijdrage vanuit het rijk voor het eerst eind 2010 wordt uitbetaald betekent dit dat Amsterdammers die tot voor kort gebruikt maakten van de oude gemeentelijke regeling ruim een jaar moeten overbruggen. Daarom stelt het college van Burgemeester en Wethouder een compensatieregeling voor aan de gemeenteraad.