Bijenziekte Amerikaans vuilbroed niet aangetroffen in Yde

In de gemeente Yde, provincie Drenthe, komt geen Amerikaans vuilbroed meer voor. Daarom heeft minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) besloten om het vervoersverbod te wijzigen. Eerder al bleek het naburige Buinerveen en Exloo (gemeente Boger-Odoorn) vrij van de voor bijen besmettelijke ziekte.

Eind vorig jaar zijn in Groningen (gemeeente Stadskanaal) en Drenthe (gemeente Borger-Odoorn en Yde) enkele uitbraken van Amerikaans vuilbroed geconstateerd. Amerikaans vuilbroed is een besmettelijke ziekte voor bijen. De imkerij is zelf verantwoordelijk voor de bestrijding ervan. Om verdere verspreiding van deze ziekte te voorkomen, is een vervoersverbod ingesteld.

Uit een screening is gebleken dat in de gemeente Yde geen Amerikaans vuilbroed meer voorkomt. Het vervoersverbod vervalt dan ook vandaag om 17.00u. Twee weken geleden verviel ook al het vervoersverbod voor bijen in de gemeente Borger-Odoorn omdat de ziekte daar niet meer voorkomt.

In Stadskanaal is Amerikaans vuilbroed nog wel aanwezig; het vervoerverbod blijft voor dit gebied in stand. Zie bijgevoegd kaartje.

Noot voor redacties (