VU medisch centrum

Nieuw 'Schell bed' rijdt als een zonnetje

7 mei 2009

Begin april werd het eerste nieuwe bed geleverd en op dit moment zijn 104 van de 630 bedden in het ziekenhuis vervangen. Waarom is gekozen voor deze bedden? Wat is er anders? Wat is er beter? Zijn er mindere punten? Tracer vroeg het aan Marc Baks leidinggevende beddenverzorging, Ans Kupper, hoofd zorgeenheid neurologie en Astrid Noordhuis, hoofd zorgeenheid kort verblijf, twee zorgeenheden die betrokken waren bij de testfase van de nieuwe bedden.

"Er is een heel traject aan de aanschaf van de zogenaamde 'Schell bedden' voorafgegaan", vertelt Marc Baks. "De opdracht werd Europees aanbesteed. Drie leveranciers voldeden aan de kwaliteitseisen van VUmc. Deze bedden ondergingen allerlei technische toetsen en werden ook op verschillende zorgeenheden getest. Er kwamen twee bedden door die keuring heen en die mochten meedoen aan de veiling. De firma Schell heeft de order uiteindelijk gekregen."
"De oude bedden, de Planos, waren niet alleen erg roestig, ze waren om de haverklap stuk", vertelt Astrid Noordhuis. "Bovendien waren die bedden heel erg zwaar om mee te rijden. Dat was voor veel verpleegkundigen, vooral op de zorgeenheid kort verblijf waar veel patiënten worden vervoerd, toch wel heel belangrijk bij de testfase; rijdt het nieuwe bed een beetje lekker? Het Schell bed rijdt als een zonnetje."

Wasstraatbestendig
"Er zijn veel normen waar het nieuwe bed aan moest voldoen", vertelt Ans Kupper van neurologie. Er werd gekeken of er geen scherpe randen aan zaten en hij moest wasstraatbestendig zijn. Zowel verpleegkundigen als patiënten vulden een lijst in met vragen als; wat vindt u van de bediening, zit alles erop wat u nodig hebt en ligt het bed goed? Wij verheugen ons op de komst van de nieuwe bedden. Er zitten meer functies op het nieuwe bed. Er is een uitschuifbaar panel aan de achterkant waarmee de verpleegkundige het bed kan bedienen. De verschillende functies kunnen 'op slot' gezet worden, mocht dat nodig zijn voor de veiligheid van de patiënt."

Instructies
Vorige week was er een instructiebijeenkomst, gegeven door de firma Schell. "Het gebruik van de bedhekken is net even anders, dat is een handigheidje. Verder is het belangrijk dat dit bed vanaf het voeteneind geduwd wordt, dan stuurt hij goed en kan je hem makkelijk in je eentje rijden", aldus Astrid Noordhuis.
Op aanvraag kunnen de zorgeenheden instructie krijgen van de leidinggevende van de beddenverzorging. Elke week zullen er twee leveringen zijn van 26 bedden.

Nicole Soons
bron: Tracer