VU medisch centrum

Voorbereid op Mexicaans virus

7 mei 2009

De dag waarop de wereldgezondheidsorganisatie, WHO, fase 4 uitriep, werkten medewerkers van de afdeling medische microbiologie en infectiepreventie samen met de infectiologen en medewerkers van de eerste hulp de protocollen bij. "Wij zijn er helemaal op voorbereid dat een vakantieganger met griepverschijnselen vanaf Schiphol naar onze spoedeisende hulp komt", stelt arts-microbioloog Ina Simoons. Fase vier betekent dat het risico op een griep pandemie is toegenomen, omdat is vast komen te staan dat het griepvirus van mens op mens overdraagbaar is. Inmiddels is dat naar fase vijf verhoogd. "En niet alleen de protocollen zijn bijgewerkt, ook hebben we kamers gereserveerd waar we volwassenen en kinderen kunnen isoleren, zijn de laboratoria op de hoogte hoe de ziekte kan worden vastgesteld en hebben we uitgezocht welke materialen er nodig zijn. Zo moet voor dit griepvirus ter bescherming hetzelfde mondkapje worden gebruikt als voor TBC, omdat de gebruikelijke mondkapjes onvoldoende bescherming bieden."

Het Mexicaanse griepvirus is een mengsel van drie virussen afkomstig van varkens, vogels en mensen. "Mengvirussen zie je wel vaker bij griepvirussen. Het is een manier van deze virussen om hun ziekmakend vermogen en verspreidingsgebied te vergroten." Voorlopig lijken de gevolgen in de Westerse wereld mee te vallen. Alleen in Mexico zijn mensen aan deze griepvariant overleden. In de VS en Europa worden de griepverschijnselen tot dusver als mild beschreven. "Maar het gevoel dat het wel meevalt kan snel omslaan als bijvoorbeeld bewoners van een verpleegtehuis besmet raken."
Volgens het RIVM, dat in Nederland de coördinatie heeft van infectieziekten, is er nog weinig bekend over het Mexicaanse griepvirus. Wel is opvallend dat niet specifiek de klassieke risicogroepen, jonge kinderen en oude mensen, worden getroffen door het virus. De meeste slachtoffers zijn tussen de 20 en 40 jaar oud. Het virus is onbekend voor het menselijk afweersysteem, waardoor veel mensen heftig op de ziekte kunnen reageren, waarschuwt de organisatie. bron: Tracer