Gemeente Berkelland


Persbericht
6 mei 2009

AED's en vrijwilligers gezocht voor het project 'Hartveilig Wonen' in Berkelland

Waar zijn welke Automatische Externe Defibrillatoren (AED's) beschikbaar voor het project 'Hartveilig Wonen'? En wie bieden zich aan als vrijwilligers om deze AED's te bedienen? Dit zijn de vragen die de Ambulancezorg stelt aan de inwoners van Berkelland voor het project, waaraan de gemeente Berkelland meewerkt. Dit project levert een netwerk op van openbaar bereikbare AED's. Deze AED's worden door vrijwilligers gebruikt na een oproep via SMS. Elke vrijwilliger heeft een speciale opleiding gehad.

Een AED is een apparaat om met een stroomstoot de bloedcirculatie weer op gang te brengen. Een openbare AED kan een particuliere AED zijn, die altijd in een speciaal daarvoor ontworpen buitenkast zit. De Ambulancezorg verwacht dat er in Berkelland voldoende vrijwilligers zijn voor 15 tot 20 openbare AED's. Bij elk apparaat is een groep van (minimaal) 10 vrijwilligers nodig, die dit apparaat pas na een cursus mogen bedienen. Dit project valt volgens wethouder Zappeij prima onder het begrip "naoberschap".

In Nederland krijgen per jaar 15.000 mensen een acute circulatiestilstand. In de volksmond noemt men dit ook wel een hartstilstand. Het kan overal gebeuren, onder het sporten, in het verkeer of tijdens het werk. In vier van de vijf gevallen treft het iemand in huis. Het is elke keer weer zaak om snel en doeltreffend te handelen. Juist in de thuissituaties is winst te halen. De eerste zes minuten zijn van levensbelang. En elke minuut telt dan mee.

Het hulpsysteem "Hartveilig Wonen"
"Hartveilig Wonen" is een systeem van burenhulp voor thuis. Speciale vrijwilligers uit de directe omgeving kunnen vaak eerder dan een ambulance ter plaatse zijn voor een reanimatie. De overlevingskans wordt groter als deze vrijwilliger gebruik kan maken van een AED. Vrijwilligers worden pas na een opleiding als zodanig bij de meldkamer geregistreerd.

Hoe werkt "Hartveilig Wonen"
Eerst moet iemand 112 bellen. Bij een verdenking van een circulatiestilstand stuurt de meldkamer een ambulance op weg en alarmeert tegelijk tien vrijwilligers uit de buurt. Zij ontvangen een sms-bericht op hun mobiele telefoon. Vijf van hen met het adres van het slachtoffer, om daar rechtstreeks naar toe te gaan. En vijf van hen om naar de AED in de buurt te gaan en deze mee te nemen naar het adres. De vrijwilligers beginnen met de reanimatie tot de ambulance komt.

Meld uw AED aan
Bent u in het bezit van een AED en bereid om uw AED ten behoeve van "Hartveilig Wonen" te laten registeren, meldt u dan aan! De AED's in dit project moeten 24 uur per dag en 7 dagen per week op een vaste plek beschikbaar zijn.

Meld u aan als vrijwilliger
Voor "Hartveilig Wonen" zijn inwoners nodig, die zich willen laten bijscholen in de reanimatie en het bedienen van een AED. De Ambulancezorg denkt aan EHBO-ers, reanimatieverenigingen, het Rode Kruis en bedrijfshulpverleners. Er zijn al initiatieven in enkele kleine kernen. Doel is dit project "gemeentebreed" uit te voeren.

Aanmelden bij de projectmanager
De projectmanager is de heer A. Bosmans van de Ambulancezorg. Opgave per mail voor 1 juni 2009 via projectgroepaed@live.nl of per telefoon via 0525 686653 (algemeen informatienummer).

Berkelland ondersteunt het project
Het project "Hartveilig Wonen" is een initiatief van de Veiligheidsregio Noord en Oost Gelderland, Connexxion Ambulancezorg en de Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen. Deze drie organisaties staan voor een deskundige dienstverlening. Als één van de deelnemende gemeenten ondersteunt Berkelland dit project, bij:
- de communicatie over het werven van AED's en vrijwilligers;
- het plaatsen van AED's in de openbare ruimte en
- de opleiding van de vrijwilligers.
Het college van burgemeester en wethouders hoopt dat dit project "Hartveilig Wonen" aanleiding is voor een onderlinge samenwerking van alle aan te brengen openbaar bereikbare AED's, om zo samen bijvoorbeeld de bijscholing te regelen. Voor vragen en opmerkingen aan het adres van de gemeente kunt u terecht bij de heer J. Wikkerink, telefoon 0545-250 222.