Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Verplicht gebruik BSN in de zorg

Verplicht gebruik BSN in de zorg

Nieuwsbericht, 7 mei 2009
Receptioniste vraagt identificatie

Vanaf 1 juni 2009 zijn alle zorgaanbieders, indicatieorganen en zorgverzekeraars verplicht te werken met het burgerservicenummer (BSN) volgens de Wet gebruik burgerservicenummer in de zorg (Wbsn-z). De wet is sinds 1 juni 2008 van kracht.

Deze week hebben alle zorgaanbieders van Minister Klink hierover een brief ontvangen. Vanaf deze datum zijn zorgaanbieders, indicatieorganen en zorgverzekeraars verplicht het BSN op te nemen in de administratie en te gebruiken bij gegevensuitwisseling over patiënten en cliënten. De Wbsn-z is tevens een voorwaarde voor het invoeren van het landelijk elektronisch patiëntendossier (EPD).

Gebruik BSN in de zorg

Het BSN maakt de gegevensuitwisseling tussen zorgaanbieders, indicatieorganen en zorgverzekeraars gemakkelijker en betrouwbaarder. Door het gebruik van het BSN kan persoonsverwisseling en identiteitsfraude voorkomen worden. Daarvoor wordt het BSN overgenomen uit een betrouwbare bron.

Meer informatie

Voor meer informatie over de invoering en het gebruik van het BSN in de zorg, kunt u terecht op de website van het Informatiepunt BSN in de zorg en landelijk EPD. Tevens kan bij Postbus 51 voorlichtingsmateriaal besteld worden om medewerkers en patiënten te informeren.