Ministerie van Verkeer en Waterstaat


1 1 > Retouradres: Postbus 20901, 2500 EX Den Haag
De voorzitter van de Tweede Kamer Plesmanweg 1-6 der Staten-Generaal 2597 JG Den Haag Binnenhof 4 Postbus 20901 2500 EX Den Haag 2513 AA DEN HAAG T 070 351 61 71 F 070 351 78 95

Contactpersoon
---
T -

Ons kenmerk CEND/FMC-2009/651

Uw kenmerk Datum 7 mei 2009 -

Onderwerp Kamervragen Bijlage(n)
---

Geachte voorzitter,

Hiermee beantwoord ik de vragen die het lid Vendrik heeft gesteld (Kamervragen nummer 2009Z05752) aan de ministers van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en van Verkeer en Waterstaat over het lidmaatschap van ambtenaren aan de Raad van Bestuur van Nederland Distributieland. De beantwoording is ook mede namens de Staatssecretaris van Economische Zaken.


1
Is het waar dat er tenminste één ambtenaar van het ministerie van V&W en één ambtenaar van het ministerie van LNV (als waarnemer) lid zijn van de Raad van Bestuur van Nederland Distributieland? Zo ja, zijn die ambtenaren dat uit hoofde van hun functie op het ministerie?

Antwoord:
Nee, deze bewering is onjuist. Zij zijn géén bestuurders. Het gaat uitsluitend om waarnemende leden van de Raad van Toezicht en Advies van de vereniging Nederland Distributieland (NDL). Zij doen dit uit hoofde van hun ambtelijke functie (qualitate qua) en zij vervullen een waarnemende rol in de Raad van Toezicht en Advies.
Voor de volledigheid meld ik nog dat er ook één ambtenaar vanuit het ministerie van Economische Zaken uit hoofde van zijn functie deelneemt als waarnemer aan de Raad van Toezicht en Advies. Ik verwijs u verder naar de webpagina van NDL: www.ndl.nl.
De missie en de organisatiestructuur van de NDL is als volgt: De vereniging NDL/HIDC (Nederland Distributieland/Holland International Distribution Council) is sinds 1987 de vereniging van en voor de logistieke, multimodale sector. Het staat iedereen vrij lid te worden van de vereniging NDL/HIDC en het is dan ook geen vereniging voor een beperkte groep bedrijven. NDL/HIDC heeft als missie: de versterking van de internationale concurrentiepositie en het kennisniveau van de logistieke sector in brede zin in Nederland te verhogen onder andere door onderzoek en kennisdeling.

a

Pagina 1 van 3






2
Datum Vindt u het gepast dat ambtenaren van uw ministeries actief zijn in een stichting

die in binnen- en buitenland lobbyt voor de belangen van een beperkte groep Ons kenmerk bedrijven? Zo ja, waarom? CEND/FMC-2009/651

Antwoord:
NDL lobbyt niet. NDL is opgericht als samenwerking tussen de rijksoverheid (VenW, LNV en EZ) enerzijds en het vervoerend bedrijfsleven anderzijds. NDL is een ledenvereniging en werkt ook in opdracht van de overheid en heeft daarmee tevens een publieke functie. Het is geen belangenorganisatie voor een beperkte groep bedrijven, maar draagt actief bij in binnen- en buitenland aan de promotie van de BV Nederland. Zij geeft buitenlandse verladers/producenten vrijblijvend advies hoe zij hun logistieke operatie binnen de EU, via Nederland het beste kunnen organiseren. Dit levert ladingstromen via NL en vestigingen van buitenlandse bedrijven (Europese distributiecentra), banen en belastinginkomsten in Nederland op.


3
Acht u het in het algemeen wenselijk als ambtenaren in functie actief zijn in belangenorganisaties, bijvoorbeeld milieuorganisaties, vakbonden of werkgeversorganisaties? Zo nee, wat is het verschil met de betrokkenheid van deze ambtenaren bij deze belangenorganisatie voor de transportsector?

Antwoord:
Bij onze departementen wordt zeer terughoudend omgegaan met ambtelijke bestuursfuncties. In deze uitzonderlijke gevallen kan er een expliciete afweging worden gemaakt.
Algemeen kan gesteld worden dat het moet gaan om organisaties met een missie die het beleidsveld van een departement raakt en waarin ambtenaren uit hoofde van hun functie en met inachtneming van de beleidsdoelen van het betreffende departement een overheidsbijdrage kunnen dan wel moeten leveren.


4
Kunt u zich voorstellen dat er twijfel kan rijzen bij de objectiviteit van uw ministerie als ambtenaren wordt toegestaan of wellicht gestimuleerd actief te zijn binnen bepaalde belangenorganisaties? Zo nee, waarom niet?

Antwoord:
Ja, dat kan ik me voorstellen, daarom gaan we hier uitermate voorzichtig mee om.
Uit het antwoord op vraag 3 blijkt dat de departementen een zorgvuldige afweging maken over het wel of niet toestaan van deelname door ambtenaren aan belangenorganisaties en dat dit moet passen bij de beleidsdoelen van de departementen.


5
Kunt u een (geanonimiseerd) overzicht geven van de verschillende bestuursfuncties die ambtenaren op uw ministeries vervullen bij belangenorganisaties?

Pagina 2 van 3





Datum Antwoord

Een overzicht van de verschillende bestuursfuncties die ambtenaren op onze Ons kenmerk departementen vervullen, is gezien de beantwoording op de vragen 1 tot en met CEND/FMC-2009/651 4 niet meer opportuun.
Bovendien wijs ik u op de mogelijkheid dat met ingang van vorig jaar de nevenfuncties van de leden van de Topmanagementgroep (TMG) worden gepubliceerd op de website van de Algemene Bestuursdienst: www.algemenebestuursdienst.nl

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

ir. Camiel Eurlings

Pagina 3 van 3