Ministerie van Defensie

Periodiek Overzicht Afghanistan

7 mei 2009, 16.00 uur

Met het doorknippen van het lint kan de aanleg van de verbindingsweg Tarin Kowt-Chora beginnen. - Foto: ministerie van Defensie Zaterdag 2 mei werd de eerste stap gezet in de realisatie van een verharde weg tussen Tarin Kowt en Chora. De weg is belangrijk voor de economische ontwikkeling van Uruzgan en symboliseert de vooruitgang in de provincie.

De opening gebeurde met het doorknippen van een lint door gouverneur Assadullah Hamdam en een vertegenwoordiger van de non-gouvernementele organisatie Gesellschaft Für Technische Zusammenarbeit (GTZ). Nederland levert een financiële bijdrage aan de weg, die zoveel mogelijk door lokale aannemers wordt aangelegd.

Patrouilles Een Nederlandse patrouille in Uruzgan. - Foto: ministerie van Defensie

De afgelopen week hebben militairen van Task Force Uruzgan (TFU) en de Afghan National Security Forces (ANSF) intensieve patrouilles uitgevoerd op de westoever van de Dorafshanrivier. De patrouilles richtten zich vooral op het gebied ten noordwesten van Tarin Kowt vanwaar recentelijk enkele malen 107mm raketten zijn afgevuurd op Kamp Holland.

Op maandag 27 april reed een Bushmaster van de Battle Group tijdens een patrouille op een Improvised Explosive Device (IED). De hoofdlading ging niet af, er vielen geen slachtoffers en het voertuig liep slechts geringe schade op. Enkele andere IED`s werden opgespoord en onschadelijk gemaakt. Daarnaast zijn bij het doorzoeken van enkele quala's een aantal wapenopslagplaatsen gevonden met granaten en IED-componenten.

Chinook-helikopters Een Chinook-helikopter wordt op Kandahar Airfield uit het Antonov-vliegtuig geladen. - Foto: ministerie van Defensie.

Chinook-transporthelikopters hebben deze week de Nederlandse bijdrage aan de luchttransporttaak in het zuiden van Afghanistan overgenomen van de Cougars. Afgelopen week arriveerden 3 Chinooks met een Antonov An-124 op Kandahar Airfield.

De Cougar-helikopers hebben hun taak uitstekend kunnen uitvoeren. Vanaf oktober vorig jaar waren ze als onderdeel van de Air Task Force (ATF) gestationeerd op Kandahar Airfield. De Cougars en Chinooks wisselen elkaar af sinds mei 2007. Op 1 oktober 2009 neemt het 300 Cougar Squadron het luchttransport voor ISAF RC-South weer over.

Koninginnedag Heildronk op Tarin Kowt. - Foto: ministerie van Defensie

Op Koninginnedag hielden de verschillende Nederlandse eenheden in Afghanistan een bijzonder appel. Aansluitende vieringen werden in verband met de trieste gebeurtenissen in Apeldoorn afgelast of versoberd voortgezet.

Commando-overdracht

Op vrijdag 1 mei nam luitenant-kolonel Ad van Unen het commando over het Forward Support Element (FSE) Mirage in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) over van luitenant-kolonel Ron de Haar. De primaire taak van het FSE bestaat uit het transporteren van mensen en materiaal op het traject tussen de VAE en Afghanistan en het afhandelen van vliegtuigen van en naar Nederland. Voor de verbinding met Afghanistan zet Nederland een C-130 Hercules transportvliegtuig in.

De commando-overdracht op Camp Mirage. - Foto: ministerie van Defensie

Het transport van en naar Afghanistan wordt uitgevoerd in de Canadian-Dutch Combined Air Bridge (CAB), een succesvol samenwerkingsverband met Canada. Nederland en Canada hebben afspraken gemaakt over de inzet en afhandeling van elkaars vliegtuigen.

Vuurcontacten

Apache-gevechtshelikopters van de Nederlandse ATF ondersteunden eenmaal ISAF-grondtroepen in het zuiden van Afghanistan. Daarbij zijn waarschijnlijk vijandelijke strijders omgekomen. Ook F-16´s kwamen eenmaal in actie om grondtroepen te ondersteunen. Kandahar Air Field werd afgelopen week één keer beschoten met enkele raketten. Daarbij vielen geen slachtoffers.

Periodiek overzicht

Vorige week is het periodiek overzicht per abuis niet gepubliceerd. Vanaf vandaag is het via deze link alsnog te lezen.