Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


07 mei 2009

Inventarisatie gemeentelijk hokken- en ketenbeleid

Ruim 55 procent van de gemeenten met hokken en keten ervaren knelpunten bij de aanpak ervan. Dit concludeert onderzoeks- en adviesbureau Intraval in de `Inventarisatie gemeentelijk beleid ten aanzien van hokken en keten'.

Knelpunten die worden genoemd zijn met name de juridische (on)mogelijkheden om de hokken en keten op privé-terreinen aan te pakken en de problemen bij het in kaart brengen van de situatie rondom hokken en keten.

Van de 440 bevraagde gemeenten geven er 138 (31 procent) aan dat in hun gemeente hokken en keten aanwezig zijn. Hiervan geeft een kwart van de gemeenten aan beleid voor hokken en keten te hebben ontwikkeld. Een derde heeft beleid in ontwikkeling en twee vijfde zegt geen beleid te hebben.

'Inventarisatie Jeugdketen in de Regio De Vallei' Naast bovenstaande inventarisatie heeft Intraval, in opdracht van regio De Vallei, de aard en omvang van de hokken en keten in Nijkerk, Renswoude, Scherpenzeel, Wageningen en Woudenberg in beeld gebracht. De resultaten van dit onderzoek wil de Vallei-regio mede gebruiken om een goed onderbouwd integraal alcoholbeleidsplan voor de periode 2008-2011 te ontwikkelen.

Intraval concludeert dat in de vijf onderzochte gemeenten zich minimaal 7 en maximaal 17 actieve keten bevinden. In de twee overige gemeenten van de regio (Barneveld en Ede) lijken zich meer keten te bevinden. Hoewel in de keten alcohol wordt gebruikt, constateren de onderzoekers niet zonder meer dat dit alcoholgebruik altijd buitensporig is of tot veel overlast voor de omgeving leidt, aangezien hierover tijdens het onderzoek geen signalen zijn verkregen.