Gemeente Den Helder

Den Helder verzekert vrijwilligers gratis op: 2009-05-07

Voorleesouders, kantinemedewerkers, mantelzorgers en verkeersregelaars in Den Helder zijn per 1 mei automatisch verzekerd. De gemeente heeft namelijk voor alle vrijwilligers een collectieve verzekering afgesloten. De verzekering dekt schades die door vrijwilligers zijn veroorzaakt, maar ook de aansprakelijkheid als anderen schade oplopen door acties van vrijwilligers. Met de verzekering stimuleert de gemeente het vrijwilligerswerk.

De gemeente heeft gekozen voor een ruime dekking. De verzekering is ondergebracht bij de Lippmann Groep en bestaat uit diverse aansprakelijkheidsverzekeringen voor vrijwilligers en bestuur, en een ongevallen- en persoonlijke eigendomsverzekering. Bij schade of letsel kan de vrijwilliger rechtstreeks contact opnemen met de verzekeraar.

Geen administratieverplichtingen
Als organisatie hoeft u niets te doen. Het is niet nodig over het aantal en de identiteit van de vrijwilligers administratie bij te houden. Aanmelden voor de verzekering hoeft niet: alle vrijwilligers zijn automatisch verzekerd.

Verschil met voorgaande jaren
Alle inwoners van Den Helder vallen tijdens de uitvoering van vrijwilligerswerk nu automatisch onder de dekking van de vrijwilligersverzekering. Hierdoor zijn alle vrijwilligers die actief zijn voor verenigingen en stichtingen automatisch verzekerd. Ook de mantelzorgers zijn als verzekerde groep opgenomen. De gemeente bood voor vrijwilligersorganisaties al een collectieve vrijwilligersverzekering via de Vrijwilligerscentrale aan. Deze verzekering moest echter per organisatie aangevraagd worden en bevatte alleen een primaire dekking. Door het afsluiten van de collectieve verzekering zijn alle vrijwilligers hetzelfde verzekerd en is de dekking uitgebreid. Tot nu toe verschilde dit dus per vrijwilliger en per organisatie. Het rijk wil deze ongelijkheid opheffen en heeft de gemeenten daarvoor geld gegeven.

Wat is een vrijwilliger
Vrijwilliger is iedereen die in enig organisatorisch verband onverplicht en onbetaald werkzaamheden verricht. Dit doet de vrijwilliger ten behoeve van anderen en/of de samenleving, waarbij een maatschappelijk belang wordt gediend. Alle vrijwilligers zijn verzekerd ongeacht hun leeftijd. De verzekering geldt ook bij eenmalige activiteiten, kerkelijk werk en buurtactiviteiten en is niet gebonden aan een minimum aantal uren. Scholieren die een maatschappelijke stage doen, zijn ook inbegrepen. Net als mantelzorgers. Vrijwillige brandweerlieden zijn uitgesloten van de regeling. Zij hebben hun eigen regelingen.

Wat te doen bij schade?
Vrijwilligers kunnen direct contact opnemen met de Lippmann groep via Tel: 070-3028500 of mailen naar schade@lippmann.nl. Zij zorgen voor een adequate schadeafhandeling.

Vragen of meer informatie
Als u nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met de heer S. Stokman van de gemeente Den Helder (Tel 0223-678272 ), e-mailen naar vrijwilliger@lippmann.nl of surfen naar www.lippmann.nl.