Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Wageningen Universiteit reikt Linnaeusprijs uit

7 mei 2009

Onderdeel: Wageningen Universiteit
Nummer: p023

Vier VWO-leerlingen hebben met hun profielwerkstuk op het gebied van de plantenwetenschappen e Linnaeusprijs 2009 gewonnen. De prijzen zijn 7 mei uitgereikt. De hoofdprijs gaat naar Jaco Slingerland en Anthonie Stip, leerlingen van het Wartburg College (locatie Guido de Brès) in Rotterdam voor hun onderzoek naar de wisselwerking tussen waterkwaliteit, laagveen en slootkantvegetatie. De Linaeusprijs is een stimuleringsprijs van Wageningen Universiteit om de belangstelling voor de plantenwetenschappen te verhogen.

De tweede prijs van de Linnaeusprijs 2009 gaat naar Clara van den Akker en Marlijn de Haan van het Stedelijk Gymnasium uit âs-Hertogenbosch voor hun onderzoek naar het beste (plantaardige) middel tegen mierenoverlast.

Omdat een viertal werkstukken duidelijk boven de rest van de inzendingen uitstak heeft de jury besloten om twee derde prijzen uit te reiken. Anke Liefbroer, Anoek van der Grift en Esther Lugten van het Griftland College uit Soest kregen een derde prijs voor hun werkstuk getiteld âDe Arabidopsis in gevaar door de boze Botrytisâ. Ex aequo eindigden Kiki Hiemstra en Sanne Kuipers van RSG Magister Alvinus uit Sneek met hun werkstuk over de geneeskundige werking van honing.

Het Departement Plantenwetenschappen van Wageningen Universiteit schreef dit jaar voor het eerst de Linnaeusprijs uit, een prijsvraag voor het beste profielwerkstuk op het gebied van de plantenwetenschappen.

De winnaars ontvingen uit handen van prof.dr. Richard Visser, hoogleraar Plantenveredeling aan Wageningen Universiteit naast een oorkonde, een geldprijs van ⬠500. Voor de nummers twee en drie waren er geldprijzen van respectievelijk ⬠250 en ⬠100.

Het Innovatieplatform van Balkenende heeft in 2005 'Flowers & Food' aangewezen als sleutelgebied nummer één van de toekomst van de Nederlandse economie. De sector is jaarlijks goed voor meer dan veertig miljard euro omzet (ca vijftien procent van het Bruto Nationaal Product en verantwoordelijk voor bijna de helft van het overschot op de handelsbalans). Ons land is onder andere wereldmarktleider op het gebied van groentezaden.

Ondanks de goede perspectieven kampen met name
plantenveredelingsbedrijven in Nederland voortdurend met grote aantallen vacatures voor hoger opgeleiden. De arbeidsmarkt vraagt al jaren naar academici met plantenkennis. Er zijn relatief weinig studenten die kiezen voor de bacheloropleiding plantenwetenschappen. Ook is er slechts een gering aantal studenten dat zich binnen de biologie-opleidingen aan de verschillende Nederlandse universiteiten specialiseert in planten. Met deze prijsvraag mikken de initiatiefnemers op extra aandacht voor planten in het biologie-onderwijs op middelbare scholen.

Foto: De winnaars. (foto: Guy Ackermans)