Incident seksueel geweld Tanzania staat niet op zichzelf

07/05/2009 16:45

Stichting Terre des Hommes Nederland

Drie mensen uit Tanzania zijn donderdag veroordeeld nadat zij een dertienjarig meisje hadden gedwongen tot seks met een hond. Het incident dat zich vorig jaar maart afspeelde in de stad Mwanza is slechts het topje van de ijsberg, stelt kinderrechtenorganisatie Terre des Hommes. In Tanzania is sprake van buitensporig seksueel geweld onder jonge meisjes, waar zelden wordt ingegrepen. Dit baseert Terre des Hommes op een verkennend onderzoek naar seksuele uitbuiting in het Oost-Afrikaanse land.

Aanleiding voor een verkennend onderzoek waren verontrustende berichten van projectpartners in Tanzania over seksueel misbruik van kinderen. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat veertig procent van de kinderen in enkele onderzochte wijken van de hoofdstad Dar es Salaam slachtoffer zijn van seksueel misbruik. Daarnaast worden veel meisjes in mijnbouwgebieden of nabij de vissersindustrie misbruikt. Projectpartners van Terre des Hommes bevestigen dat jonge kinderen in grote getale naar deze gebieden reizen om seksuele diensten aan te bieden wanneer de lonen van arbeiders worden uitbetaald. Onder straatkinderen in Tanzania is seksueel misbruik het hoogst. Naar schatting negentig procent van de meisjes die op straat leven bieden seksuele diensten aan of belanden in de prostitutie.

De klanten van kinderprostituees in Tanzania bestaan deels uit lokale mannen, maar ook toeristen en buitenlandse zakenlieden maken gebruik van de seksuele diensten van minderjarigen.Vanaf slechts een dollar of voor een bord met eten gaan de kinderen mee met klanten of verrichten de daad op een rustig stukje van de straat.

Deze wanhoopsdaden komen voort uit extreme armoede en het gevoel geen andere mogelijkheden te hebben om te overleven. Daarnaast zijn de slachtoffers van seksuele uitbuiting vaak al in aanraking gekomen met seks door misbruik binnen families en hebben daardoor nauwelijks zelfrespect. In bijna alle gevallen blijven zaken van seksueel misbruik onbesproken. Daarom is Terre des Hommes verheugd met de veroordeling van de drie mensen in Tanzania voor seksueel misbruik van een dertienjarig meisje. "Deze zaak heeft voor veel beroering in Tanzania gezorgd", weet kinderrechtenmedewerker Lucien Stöpler. Hij voerde het onderzoek in Tanzania met lokale collega's uit en was geschokt door de omvang van het seksuele misbruik onder kinderen. "De zaak en veroordeling zorgt voor een golf van bewustwording in een land waar zelden tot nooit over seksueel misbruik wordt gepraat. Ook Nederland kan een rol spelen in het doorbreken van dat taboe door kennis over politie onderzoeken en justitiële vervolging uit te wisselen."





http://www.terredeshommes.nl