Provincie Noord-Holland

Kleinschalige zorg in huiselijke omgeving

7-5-2009

De provincie Noord-Holland investeert in Kleinschalig wonen voor mensen met dementie. Voor 2009 zijn aanvragen voor zes projecten gehonoreerd voor een totaalbedrag van 1.080.000,-.

De provincie wil dat mensen met dementie in hun eigen dorp of wijk kunnen blijven wonen en zo makkelijker contact kunnen houden met familie en kennissen. Met de projecten krijgen meer dan 150 mensen met dementie een prettige woonomgeving.

Het gaat om projecten op Texel en in Purmerend, Hilversum, Heemskerk en Oterleek en Schermer (beide gemeente Schermer). Deze projecten staan los van een instelling in een levendige wijk, óf juist op het platteland, zoals de zorgboerderij in Oterleek. Mensen met dementie wonen er in groepen van vijf tot acht personen bij elkaar, met ieder een eigen zit-/slaapkamer. Elke groepswoning beschikt over een buitenruimte.

Veel mensen met dementie die niet langer thuis kunnen of willen blijven wonen, zijn aangewezen op opvang in een grootschalig verpleeghuis. Kleinschalige alternatieven zijn vaak nog onbekend en schaars. Kleinschalige zorg wordt geboden in een huiselijke en vertrouwde omgeving. Een omgeving waarin het dagelijks leven van de persoon zelf leidend is, en de zorg- en welzijnsdiensten ondersteunend zijn. Een omgeving waar menselijk contact centraal staat en dementerende mensen aanspreekt op wat ze nog wél kunnen, waardoor ze actiever zijn en minder zorg nodig hebben.

De subsidie van de provincie is aanvullend. Veel kosten voor kleinschalig wonen kunnen worden gedekt met geld van het rijk of van zorgverzekeraars. Met de aanvullende middelen wil de provincie vooral stimuleren dat de woonprojecten voorzieningen als domotica en gezamenlijke buitenruimten kunnen realiseren. Domotica is een term voor het slim toepassen van elektronica in huis, zodat bijvoorbeeld s nachts automatisch het licht aangaat wanneer iemand uit bed stapt.

In de periode 2005 tot en met 2008 is subsidie toegekend aan zon 24 projecten voor kleinschalig wonen voor mensen met dementie. De provincie betaalde 4.500.000,- mee.
De subsidieregeling voor kleinschalige woonvormen voor mensen met dementie is hiermee beëindigd. In de loop van dit jaar komt er een nieuwe regeling voor alle kwetsbare doelgroepen die kleinschalig willen wonen.

Nieuwsredactie