Friese waterschappen

14.000 inwoners

Onderhoudsplicht wijzigt voor 14.000 inwoners

donderdag, 7 mei 2009
De onderhoudsplicht van sloten en vaarten in het werkgebied van Wetterskip Fryslân is gewijzigd. Dit betekent dat in sommige gevallen de onderhoudsplicht verandert voor eigenaren met land dat aan water grenst. Later dit jaar verandert er ook iets voor `kunstwerken', zoals bruggen, gemalen, dammen en duikers. Het kan zijn dat iemand straks een sloot moet onderhouden, of dat het waterschap dit moet doen. Wetterskip Fryslân heeft dit vastgelegd in een zogenaamde legger. In de legger staat beschreven wie wat moet onderhouden. Als mensen het niet eens zijn met de nieuwe onderhoudsplicht, kunnen ze een zienswijze indienen.

Vaarten en sloten zijn onderverdeeld in verschillende typen wateren. Sloten en vaarten die niet door Wetterskip Fryslân worden onderhouden, maar verplicht worden schoongehouden door eigenaren van naastliggende gronden, heten schouwwateren. Schouwwateren worden door Wetterskip Fryslân gecontroleerd of ze goed schoon zijn gemaakt. In de nieuwe situatie verdwijnt er veel schouwwater, dit is vooral in zuidwest Fryslân het geval.

Naast schouwwater bestaan er ook hoofdwateren. Daarvan verdwijnt er zo'n 550 kilometer. In deze nieuwe situatie zijn de eigenaren van aanliggende gronden voortaan verantwoordelijk voor het onderhoud. Het kan ook andersom, ongeveer 150 kilometer is aangewezen als nieuw hoofdwater. Bij dit water doet het waterschap voortaan het onderhoud. De mensen voor wie er veel verandert, krijgen persoonlijk bericht van Wetterskip Fryslân. Het waterschap komt overigens de mensen in 2009 tegemoet door de oude hoofdwateren nog één keer te onderhouden. Vanaf 2010 moeten de eigenaren van aanliggende gronden dat zelf doen.

De kaarten met de nieuwe situatie liggen vanaf 11 mei tot en met 3 juli 2009 op het kantoor van Wetterskip Fryslân, Harlingerstraatweg 113 in Leeuwarden, op alle gemeentehuizen in Friesland en op de gemeentehuizen van de gemeenten Grootegast, Marum en Zuidhorn. De kaarten staan vanaf 11 mei ook op www.wetterskipfryslan.nl . Hier zijn ook de beleidsregels te vinden. Overigens zijn de beleidregels, die deze wijzigingen met zich meebrengen, al in 2008 vastgesteld. Hier kan in een zienswijze niet meer op worden gereageerd.