Politie Hollands Midden

Bodegraven e.o. - Inbraken via 'hengelen'

Bodegraven en omstreken, 07-05-2009 o De politie van team Bodegraven/Reeuwijk ziet dat er tussen maandag 4 mei en donderdag 7 mei een aantal woninginbraken heeft plaatsgevonden in Bodegraven en omgeving.

De inbraken gebeurden door het zogenoemde hengelen . Doordat de deuren niet op het nachtslot zaten wist men vervolgens de deur eenvoudig open te hengelen. In Bodegraven vonden op die manier vijf inbraken plaats. Ook elders in de omgeving vond een enkele inbraak plaats. Bij de inbraken werden onder meer geld, gsms, laptops en portemonnees gestolen.

Draai de deur op het nachtslot De politie adviseert s nachts de deur met de sleutel op het nachtslot te draaien en deze uit de deur te halen. Op deze manier voorkom je dat inbrekers binnen kunnen komen door te hengelen of te flipperen. Hengelen en flipperen zijn eenvoudig tegen te gaan door de deur op slot te draaien. Zeker als je gaat slapen maar ook als je even weggaat om bijvoorbeeld een boodschap te doen. Flipperen betekent dat de inbreker een stuk plastic tussen de deurpost en de deur schuift waarmee hij de schoot wegduwt waarna de deur openvalt. Hengelen is door de brievenbus de klink aan de binnenkant van de deur proberen naar beneden te halen of de sleutel die in het zicht ligt, proberen te bemachtigen.

Insluipingen De politie adviseert ook ramen en deuren waarop geen zicht is af te sluiten. Terwijl de bewoners elders in het huis zijn, weten dieven vaak binnen enkele luttele seconden binnen te dringen en hun slag te slaan. Sluit dus je ramen en deuren, ook als je thuis bent.