Ministerie van Buitenlandse Zaken

Nederland ontvangt prijs voor aanpak milieurampen

07 mei 2009 | De Nederlandse overheid heeft vandaag in Brussel een prijs ontvangen voor de wereldwijde aanpak van milieurampen. De Green Star Award is een prijs voor bedrijven, organisaties of regeringen die zich sterk hebben gemaakt voor het voorkomen, voorbereiden op of reageren op de milieugevolgen van rampen. Deze prijs is vanmiddag in ontvangst genomen door vertegenwoordigers van de ministeries van Buitenlandse Zaken en VROM.

Deze prijs is een initiatief van het Internationale Groene Kruis, UNEP (het milieuprogramma van de Verenigde Naties) en OCHA (het VN-kantoor voor de coördinatie van humanitaire hulp). De jury oordeelde dat mede dankzij Nederland de manier waarop internationaal wordt gereageerd op humanitaire en milieurampen kan worden verbeterd.

Nederland verdiende de prijs voor verschillende innovatieve projecten. Deze projecten zijn een gezamenlijk initiatief van ministeries van Buitenlandse Zaken, VROM en RIVM. Deze samenwerking heeft geleid tot de ontwikkeling van een methode om eenvoudiger inzicht te krijgen in de mogelijke gevolgen van het vrijkomen van gevaarlijke stoffen bij natuurrampen. Op deze wijze kunnen gevaren voor de volksgezondheid snel in kaart worden gebracht.

Daarnaast ontwikkelde Nederland een mobiel meetlaboratorium, de Environmental Assessment Module (EAM), voor rampen waarbij gevaarlijke stoffen kunnen vrijkomen. Ter ondersteuning van EAM organiseerden de ministeries van VROM en Buitenlandse Zaken vorig jaar een milieurampentraining.

Minister Koenders is blij met de prijs. "Na bijvoorbeeld een overstroming is er vaak een grote kans op verontreiniging van bijvoorbeeld bodem- en oppervlaktedrinkwater wat ernstige bedreigingen kan opleveren voor de volksgezondheid en milieu. Met onze mobiele meetlaboratoria kunnen we bijvoorbeeld snel de kwaliteit van het drinkwater vaststellen en passende maatregelen nemen. Hiermee redden we mensenlevens. Dat wij hiervoor deze prijs krijgen, stimuleert ook anderen dit soort innovatieve projecten uit te voeren".

Ook minister Cramer toont zich verheugd. "Rampen en conflicten hebben gevolgen voor het milieu, voor gemeenschappen, mensenlevens, gezondheid en veiligheid. Daarom is het zo belangrijk milieueffecten en risico's snel in te kunnen schatten. Deze prijs is een ondersteuning voor onze activiteiten op dit vlak."
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Enviromental Assessment Module
Zie ook

* Mobiele laboratoria wereldwijd inzetbaar bij rampen
* Noodhulp

* Milieu en water