VU medisch centrum

Dag van de handhygiëne

Aandacht voor goed reinigen hard nodig

7 mei 2009

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) organiseert een Internationale Dag van de Handhygiëne. Op 5 mei - de vijfde van de vijfde - is er wereldwijd extra aandacht voor de vijf momenten rond de patiënt waarop je zeker je handen moet wassen of desinfecteren.

Foto: Shutterstock Aandacht voor handhygiëne is nog steeds hard nodig, blijkt onder meer uit een onderzoek dat vorig jaar in 24 Nederlandse ziekenhuizen werd gedaan door Vicky Erasmus van het Erasmus Medisch Centrum. Paul Haanen, adviseur infectiepreventie van de afdeling medische microbiologie en infectiepreventie (MMI): "Uit dat onderzoek blijkt dat in zeventig procent van de gevallen de handen niet of niet goed worden gereinigd. We hebben niet de illusie dat het in VUmc veel beter is gesteld. Daarom doen we van harte mee met deze WHO-actie om alle medewerkers ervan te doordringen dat ze aandacht aan de handhygiëne moeten besteden."

Vijf momenten
De adviseurs infectiepreventie van VUmc grijpen deze campagnedag aan om langs de afdelingen te gaan en voorlichting te geven. Paul Haanen: "De poster met de vijf momenten voor handhygiëne hangt inmiddels op veel plaatsen. Ook via kaartjes die op grote schaal zijn uitgedeeld, vragen we aandacht voor de vijf momenten." Die zijn: 1. Vóór patiëntencontact - om kruisbesmettingen te voorkomen. 2. Vóór een aseptische handeling - om de patiënt te beschermen tegen schadelijke bacteriën. 3. Ná mogelijke blootstelling aan lichaamsvloeistof. 4. Ná patiëntencontact, en 5. Ná contact met de patiëntenomgeving - allemaal om jezelf en anderen te beschermen tegen schadelijke bacteriën van de patiënt.
De algehele hygiëne en schoonmaak in het ziekenhuis krijgen ook meer aandacht van de afdeling, mede aangespoord door het tv-programma Zembla dat de kijkers enkele weken geleden confronteerde met de erbarmelijke staat van de hygiëne in sommige ziekenhuizen. Hoewel dat niet voor VUmc geldt, gaan de adviseurs infectiepreventie zich extra richten op de schoonmakers en hun werk. Paul Haanen: "We laten ze weten dat hun werk zeer nodig is en gewaardeerd wordt."

Gezond verstand
Hygiëne is vooral ook je gezond verstand gebruiken, vindt Paul Haanen. 'Als je een incontinente patiënt verschoont, doe dan handschoenen aan. Als je handen zichtbaar vuil zijn, was ze dan grondig. Veel is ook persoonlijke hygiëne. Je moet natuurlijk geen smetvrees krijgen, want voor een belangrijk deel kunnen gezonde mensen wel tegen bacteriën en virussen, maar patiënten zijn nu eenmaal minder weerbaar.'

Marieke Sjerps
bron: Tracer