RTL Group

RTL wint rechtszaak over RTL VANDAAG

RTL 4 hoeft niet te stoppen met RTL Vandaag. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank vandaag geoordeeld.

De Tros en de Avro waren naar de rechter gestapt om RTL te verbieden de titel RTL Vandaag te gebruiken voor het dagelijkse actualiteitenprogramma bij RTL 4. Volgens hen kan die naam niet bestaan naast de naam van hun actualiteitenprogramma EénVandaag omdat er sprake is van merkinbreuk.

De rechtbank oordeelde in haar vonnis van zojuist dat van merkinbreuk geen sprake is. Volgens de rechtbank is vandaag een beschrijvende term die door alle zenders voor een actualiteitenprogramma gebruikt mag worden, tenzij dat leidt tot verwarring met het merk EénVandaag. Van dergelijk verwarringsgevaar is volgens de rechtbank geen sprake.

Uit een onderzoek van de Tros zelf bleek dat slechts 2 procent van de ondervraagden RTL Vandaag met EénVandaag in verband brengt. Daarnaast gaat het om verschillende programmas, die op verschillende tijden worden uitgezonden. Bovendien is RTL een sterk merk en weten mensen dat een commerciële zender als RTL 4 niet snel samenwerkt met een publieke omroep. Volgens de rechtbank mag RTL 4 de titel RTL Vandaag dan ook gebruiken als naam van haar programma en draaien de Tros en de Avro op voor de 15.000 euro proceskosten.

RTL is blij met de uitspraak: Wij zijn verheugd, maar niet verrast. Het lijkt logisch dat de naam Vandaag door iedereen gebruikt mag worden voor een actualiteitenprogramma, aldus Matthias Scholten, producent van RTL Vandaag.

---

Noot aan de redactie: Voor meer informatie en/of interviews kunt u contact opnemen met Jaap Paulsen, RTL Nederland, via tel: 035 6718879 of jaap.paulsen@rtl.nl. U kunt daarnaast ook onze website www.pressroomrtlnederland.nl bezoeken.