Gemeente Tilburg

Persbericht
7 mei 2009

Zonneladder aan Burgemeester Letschertweg

Tilburg wekt duurzame energie op

Morgen wordt een zogenaamde PV-zonneladder geplaatst aan de Burgemeester Letschertweg ter hoogte van de Bredaseweg. Eerder zijn er zonneladders geplaatst aan de Gilzerbaan (nabij pompstation), Kempenbaan en Midden-Brabantweg. Met deze ladders laat Tilburg aan bewoners en bezoekers van onze stad zien dat zij actief is in het zelf opwekken van duurzame energie.

Zonne-energie

De acht PV-panelen op de zonneladder zetten zonlicht om in elektriciteit. Een PV-ladder produceert ongeveer 800 kWh per jaar. Deze elektriciteit wordt gebruikt om een deel van het verbruik van de verkeersregelinstallatie te dekken. De ladder is een eigen ontwikkeling van de gemeente Tilburg. In de komende jaren worden ook op de andere invalswegen naar Tilburg PV-zonneladders geplaatst. De verkeersregelinstallatie wordt overigens binnen enkele jaren voorzien van zogenaamde energiezuinige LED-verlichting. Het energieverbruik neemt dan voor meer dan de helft af.

Klimaatprogramma

Tilburg streeft er naar om in 2045 klimaatneutraal en klimaatbestendig te zijn. Een gemeente is klimaatneutraal als er binnen de gemeentegrenzen geen CO2 en andere broeikasgassen vrijkomen. Als Tilburg klimaatbestendig wil zijn, moet het in staat zijn om als stad goed te blijven functioneren als het klimaat verandert. De gemeente kan de klimaatproblemen niet alleen oplossen en wil meer samen werken met lokale bedrijven, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en burgers.

Om CO2-neutraal te worden is naast energiebesparing ook inzet van duurzame energie nodig. Om die reden maakt de gemeente vormen van duurzame energie zo veel mogelijk zichtbaar in de stad. Zonne-energie is een van de belangrijke duurzame energievormen die moeten bijdragen aan een CO2-neutrale stad. In Tilburg zijn al enkele honderden zonnepanelen geplaatst op woningen, scholen, parkeermeters, bushaltes, lantaarnpalen.

---