NEN


Herziening normen voor monsterneming van water afgerond

donderdag 7 mei 2009, 12:44

Na een uitgebreide revisie zijn de Nederlandse normen voor monsterneming van water NEN 6600-1 Water - Monsterneming - Deel 1; Afvalwaterwater en
NEN 6600-2 Water - Monsterneming - Deel 2; Oppervlaktewater opnieuw verschenen.
Deze normen worden binnen Nederland veel gebruikt. NEN 6600-1 wordt onder meer gebruikt bij heffingsberekeningen voor afvalwater.

De herziening van de normen is in 2006 gestart. Het doel van de normen is om bij monsterneming een representatief monster te verkrijgen om metalen, anorganische verbindingen, organische verbindingen (vluchtige en niet vluchtige), fysisch-chemische eigenschappen en het gehalte aan onopgeloste bestanddelen te kunnen bepalen. In beide normen zijn de resultaten van onderzoek naar het effect van monsterneminghulpmiddelen toegevoegd. Aan de hand daarvan zijn materiaalspecificaties aangepast. Onnodige afwijkingen tussen de twee normen zijn gelijk getrokken, zodat ze beter op elkaar aansluiten. Ook zijn een groot aantal technische en tekstuele verbeteringen doorgevoerd naar aanleiding van opmerkingen van gebruikers.

Inhoud deel 1 en 2
Deel 1 is specifiek geschreven voor stromend afvalwater en geeft aanwijzingen voor de keuze en het gebruik van
monsternemingstoestellen. Hierbij worden steekmonsterneming en automatische monsterneming beschreven. Naast de bovengenoemde veranderingen die gelden voor beide normen, zijn in NEN 6600-1 nog een aantal veranderingen doorgevoerd. Bijvoorbeeld de slangenpomp als monsternemingstoestel is komen te vervallen en de volgorde van afvullen van flessen voor monsterneming is veranderd. Nu moeten eerst watermonsters worden genomen voor de meting van vluchtige stoffen. Deel 2 is specifiek geschreven voor het nemen van steekmonsters in oppervlaktewater. De norm beschrijft keuzecriteria voor verschillende wateren en te onderzoeken parameters en monsternemingstoestellen. Voor vluchtige stoffen wordt een uitbreiding gegeven op de werkwijze, zoals beschreven in NEN 6604.

Informatie
Voor inhoudelijke informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces: ir. Erica Fritse, telefoon (015) 2 690 303, milieu@nen.nl.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN 6600-1:2009 nl (Norm) NEN 6600-2:2009 nl (Norm)