Ingezonden persbericht


Amsterdam, 20 april 2009

Tulpan
Speelfilmdebuut van Sergej Dvortsevoj

Sergej Dvortsevoj werkte vier jaar aan zijn bekroonde speelfilmdebuut, waarin hij een humoristisch en zo realistisch mogelijk beeld schetst van het Kazachs nomadenbestaan. Door de internationale filmpers werd Tulpan geprezen om de sterke regie en acteerprestaties. Vanaf 7 mei in Rialto en The Movies (Amsterdam), Filmhuis Den Haag, Lantaren/Venster (Rotterdam), 't Hoogt (Utrecht), Lux (Nijmegen), Verkadefabriek (Den Bosch), Images (Groningen) en Cinecitta (Tilburg).

De jonge nomade Asa keert na militaire dienst terug naar zijn geboortestreek, de dorre Kazachse steppe. Om herder te kunnen worden heeft hij een vrouw nodig. De herdersdochter Tulpan is zijn enige hoop op een huwelijk, maar die wil gaan studeren in de stad. Bovendien vindt ze dat hij te grote oren heeft.

Kazachs talent Sergej Dvortsevoj werkte vier jaar aan zijn speelfilmdebuut, waarin hij een humoristisch en zo realistisch mogelijk beeld schetst van het geïsoleerde nomadenbestaan. Tulpan werd opgenomen in de 'Hongersteppe' van Zuid-Kazachstan: een enorme, uitgestrekte 'zee' van stof. Dvortsevoj stopte kleine grapjes in de film (waaronder het terugkerende 'Rivers of Babylon' van Bonnie M., het favoriete nummer van Asa's beste vriend). Om het steppeleven zo authentiek mogelijk in beeld te krijgen werden sommige scènes wel 25 keer opnieuw opgenomen. Door de internationale filmpers werd Tulpan geprezen om de sterke regie en acteerprestaties.

Prijzen
Tulpan was de winnaar van de prestigieuze Un Certain Regard-competitie op het afgelopen filmfestival van Cannes, waar de film zijn wereldpremière beleefde. Ook op andere internationale festivals viel Dvortsevojs debuut in de prijzen, onder meer op het filmfestival van Tokio 2008, waar de film de Tokyo Sakura Grand Prix - de hoofdprijs - in de wacht sleepte. Onlangs ontving Tulpan de prestigieuze Best Feature Film-prijs tijdens de Asian Pacific Screen Awards, de hoogste filmonderscheiding in de regio.

Over de regisseur
Sergej Dvortsevoj (Chimkent, 1962) studeerde aan de Oekraïense luchtvaartacademie en het Radiotechnisch Instituut van Novosibirsk. Voordat hij in Moskou aan zijn filmopleiding begon, werkte hij als radiotelegrafist bij de Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot. Zijn korte en middellange documentaires (In the Dark, Highway, Bread Day, Paradise) werden op diverse internationale festivals bekroond.

Tulpan (Kazachstan, 2008)
Kazachs en Russisch gespr., Nederlands ondert. 100' kleur

Regie Serge Dvortsevoj
Producent Karl Baumgartner, Valerie Fischer, Gulnara Sarsenova, Sergey Melkumov Scenario Sergey Dvortsevoy, Gennady Ostrovskiy Camera Jola Dylewska
Montage Isabel Meier, Petar Markovic
Art design Roger Martin
Met Askhat Kuchinchirekov, Samal Yeslyamova, Ondasyn Besikbasov Tulepbergen Baisakalov, Bereke Turganbayev, Nurzhigit Zhapabayev, Mahabbat Turganbayeva