Persbericht

Amsterdam,

7 mei 2009

"Anticonceptie oplossing voor moedersterfte in ontwikkelingslanden"

Nederlanders pessimistisch
over terugdringen van moedersterfte

Bijna de helft van de
Nederlanders (43%) vindt dat anticonceptie en voorlichting over geboortebeperking de belangrijkste oplossing is voor millenniumdoel 5, het terugdringen van moedersterfte in ontwikkelingslanden. Maar liefst 59% van de Nederlanders is echter pessimistisch over het halen van dit doel. Dit blijkt uit onderzoek dat NCDO liet uitvoeren vooruitlopend op Moedernacht, een evenement dat op 9 mei aan de vooravond van Moederdag in De Doelen in Rotterdam plaatsvindt.

Uit het onderzoek
blijkt onder meer dat ruim de helft van de Nederlanders vindt dat overheden van Westerse landen een rol hebben bij het terugdringen van moedersterfte in ontwikkelingslanden. Een grote meerderheid (70%) ziet een rol weggelegd voor overheden van ontwikkelingslanden; de helft (52%) voor overheden van westerse landen. Daarnaast geeft 54% van de ondervraagden aan op de hoogte te zijn van de gezondheidsrisico's van tienerzwangerschappen in ontwikkelingslanden. Slechts 15% was niet of bijna niet op de hoogte van de risico's. In opdracht van NCDO voerde Motivaction International in april 2009 een onderzoek uit naar opvattingen en kennis over moedersterfte. Het onderzoek werd uitgevoerd onder een representatieve steekproef van de Nederlandse bevolking van 15 tot en met 70 jaar (n=424).

Moedernacht
2009

Iedere minuut sterft
ergens ter wereld een vrouw tijdens haar zwangerschap of bevalling. 99% van deze vrouwen woont in ontwikkelingslanden. Op 9 mei 2009 vindt aan de vooravond van Moederdag de Moedernacht 2009 plaats in de Rotterdamse Doelen. Centraal staat veilig moederschap met speciale aandacht voor tienerzwangerschap, een van de oorzaken van moedersterfte. De Moedernacht is een initiatief van een groot aantal maatschappelijke organisaties. Presentatrice Dieuwertje Blok, zangeres Hind, schrijfster Naema Tahir en cabaretière Mylou Frencken verlenen onder andere hun medewerking. Voor het eerst dit jaar vinden in bijna alle provincies ook regionale Moedernachten plaats én houden ook Duitsland, Malta, Hongarije en Pakistan een Moedernacht.

Gezamenlijk
initiatief

De Nederlandse
Moedernacht wordt georganiseerd door MYBODY, NCDO, AMREF Flying Doctors, Cordaid Memisa, COS, KNOV, ICM, Koninklijk Instituut voor de Tropen, Meshwork for Mother Care en Rutgers Nisso Groep. In veel provincies vinden ook regionale Moedernacht-activiteiten plaats.


---


---