Ingezonden persbericht


Nationale Jeugdraad

PERSBERICHT
Utrecht, 7 mei 2009

Jongere voelt zich Europeaan
Jongeren voelen zich Europeaan, maar de Europese Unie interesseert ze weinig

De meeste jongeren (71%) voelen zich Europeaan. Toch vindt slechts 31 procent het interessant om te weten waar de Europese Unie zich mee bezighoudt. De behoefte om mee te praten over de EU hebben veel jongeren (60%) dan ook niet. Ze willen echter wel dat de Europese overheid hun mening hoort (62%). Dit en meer blijkt uit het onderzoek 'Jong in Europa' van de Nationale Jeugdraad (NJR) en het programma Youth in Action van het Nederlands Jeugdinstituut. Het onderzoek is gehouden onder 676 jongeren van het Jeugdraadpanel.

De Europese Unie moet volgens het Jeugdraadpanel aan de slag om sport en muziek toegankelijk te maken voor jongeren (49%). Verder verwachten jongeren dat de EU helpt bij het vinden van werk (46%) en hen de kans geeft om in heel Europa te wonen, werken en reizen (39%). Ook het onderwijs moet worden aangepakt (38%).

Jongeren vinden het daarnaast belangrijk dat de Europese Unie aandacht besteedt aan sociale problemen onder leeftijdgenoten. Het gaat dan om jeugdcriminaliteit (59%), geweld - zoals pesten en intimidatie - (58%), verslaving (52%) en kansarme jongeren (51%).

"Deze onderwerpen behoren vaak tot de taken van lokale of regionale overheden. Toch is het interessant om te laten zien hoe deze zaken op Europees niveau worden aangepakt," zegt Christel de Lange, Jongerenvertegenwoordiger Europese Zaken. "Wellicht dat Nederlandse jongeren zich dan meer aangesproken voelen om mee te denken over oplossingen. Daarnaast kunnen de uitkomsten van het onderzoek gezien worden als een oproep aan de Europese Unie om jongeren te betrekken bij het beleid op deze terreinen en met een gezamenlijke Europese aanpak te komen."

Heel Europa Stemt
In aanloop naar de Europese verkiezingen roept NJR jongeren op te gaan stemmen en zo mee te beslissen over de toekomst van Europa. Met de 'Heel Europa Stemt' verkiezingstour langs festivals en scholen worden jongeren actief bij Europa betrokken en gewezen op hét online startpunt over Europa: www.heeleuropa.nl. Deze maand vind je hier een uitgebreide verkiezingsspecial met stemwijzer, columns van jonge kandidaat-Europarlementariërs en Europese dilemma's. Daarnaast wordt een nieuwe jongerenvertegenwoordiger Europese Zaken gezocht, die de stem van de Nederlandse jongeren in Europa laat horen. Jongeren kunnen zich hier nog tot en met 8 mei voor opgeven via de website.

Youth in Action
Het Nederlands Jeugdinstituut betrekt met het subsidieprogramma Youth in Action jongeren op een positieve manier bij de Europese Unie. Via onder andere jongerenuitwisselingen, Europees vrijwilligerswerk en jongereninitiatieven maken jongeren kennis met Europa en leveren ze een actieve bijdrage aan de samenleving.

Jeugdraadpanel
NJR vraagt regelmatig de mening van een vaste groep jongeren verdeeld over 15 scholen, genaamd het Jeugdraadpanel. Het betreft een wetenschappelijk verantwoord instrument. Het panel bestaat uit scholieren uit het voortgezet en beroepsonderwijs en geeft suggesties voor alternatief en beter beleid.

Noot voor redactie,