Ingezonden persbericht



PERSBERICHT

MUZIEK
/ KUNST EN CULTUUR

7 mei 2009

Ponoka brengt tweede album uit en lanceert single.

Afgelopen zaterdag heeft de Utrechtse band Ponoka haar langverwachte tweede album 'Built to Fly' gepresenteerd in een stampend vol Ekko in Utrecht. Vanaf deze week is het album officieel te verkrijgen, zowel online als in de winkels.

Het was groot feest, afgelopen zaterdag in het Utrechtse poppodium Ekko. Ponoka presenteerde haar langverwachte tweede album 'Built to Fly' en ook de videoclip voor de gelijknamige eerste single werd voor het eerst vertoond. De single zal vanaf volgende week geplugd worden op radio en televisie en de band hoopt op minimaal een evenaring van het succes van de eerdere single 'Help is on the Way' waarmee een nummer 1 notering in de KinkFM top 40 werd bereikt!

Het album wordt uitgebracht door VOLKOREN i.s.m. Munich Records en ligt vanaf deze week in de winkels. Het album is in zijn geheel te beluisteren op 3voor12's Luisterpaal.

Over Ponoka:

Donkere wolken pakken zich samen boven Ponoka

Denkend aan Ponoka koester je misschien warme herinneringen aan eindeloze blauwe luchten, weidse prairielandschappen, een lekker ongedwongen sfeer. We doelen voor de duidelijkheid niet op het boerendorpje in Canada, maar op de Nederlandse band met dezelfde naam. In 2007 debuteerde Ponoka bij het label VOLKOREN met Hindsight, een opgewekt nostalgische plaat die zomerse radiohitjes voortbracht als September en Help is on the Way.

Maar onbezorgde zomers duren helaas niet eeuwig. Dat ontdekte Ponoka-oprichter Rick de Gier toen hij na een idyllische kindertijd in Canada terugkeerde naar zijn drukke geboortegrond Nederland, en fans van de band zullen nu eenzelfde ontdekking doen: Ponoka's nieuwe plaat Built to Fly is opvallend schaduwrijk.

De toon wordt gezet door de melancholische tekeningen van Simon van Alphen in het boekje. Het titelnummer vat de thematiek vervolgens aardig samen: Even when I soar / Unrestrained up high / I feel it in my bones / I wasn't built to fly.

Tuurlijk, de Utrechtse groep heeft weinig te klagen gehad: lovende recensies in de belangrijke bladen, uitgebreide aandacht op de popzenders, optredens in de hipste clubs. Reden genoeg om zich even in de wolken te wanen. Maar op zeker moment gaat het leven weer gewoon verder. En ben je weer gewoon een stel ploeterende parttime muzikanten uit een onbeduidend landje waar de zon zelden schijnt en eigenzinnigheid niet op prijs wordt gesteld.

Beetje negatief? Geen paniek - Built to Fly is inhoudelijk misschien wat somberder dan z'n voorganger, het is ook een gewaagder, gevarieerder en meeslepender album geworden. Terwijl Hindsight meer een soloproject was, hoor je op Built to Fly een hechte band aan het werk. Melodieuze, schijnbaar nonchalante indiepopliedjes zoals Eels, Pavement of Bright Eyes die maken staan nog steeds aan de basis, maar de aankleding is volstrekt uniek. Vette new-wave-synths, morsige seventies drums, euforische koortjes, shoegaze gitaarmuren - Ponoka haalt alles uit de kast, zonder ook maar een moment de eigen sound te verliezen.

Bovendien klinkt er voor een verzameling liedjes over twijfel en teleurstelling verdacht veel plezier door in de muziek. Er was dan ook - eerlijk is eerlijk - geen vuiltje aan de lucht toen het zestal in de zomer van 2008 de Wooden Cup-studio van gitarist Theo Nap indook om onder begeleiding van producer Minco Eggersman ongebaande wegen in te slaan.

De bandleden blijven realistisch: vliegen gaat niet in de hemel boven Ponoka. Maar dat weerhoudt ze er niet van hoog in te blijven zetten. Het titelnummer eindigt ondanks alles optimistisch: I just can't stop myself from pretending! / I can't turn down the anticipation inside!

Ponoka is:

Alice ten Brinke: zang, toetsen

Rick de Gier: zang, gitaar, mondharmonica

Lucas Nap: drums

Theo Nap: gitaar, zang

Laurens M. Palsgraaf: toetsen, trompet

Jon van Til: bas

---

Kijk voor meer informatie en actuele tourdata op: www.ponokamusic.com of www.myspace.com/ponoka

Het album 'Built to Fly' is in zijn geheel te beluisteren op 3voor12's Luisterpaal: http://3voor12.vpro.nl/speler/luisterpaal/41920992

De video van 'Built to Fly' is te bekijken op Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=bmXQQuTFPhI

Hier vindt u een 'making of' video van 'Built to Fly': www.youtube.com/watch?v=dzA67a3KFis