Ministerie van Defensie

UNAMA kantoor in Uruzgan geopend

7 mei 2009, 19.02 uur

Officiële openingshandeling door: vrnl. Eid, Hamdam en Verhagen. Foto: ministerie van Defensie Het UNAMA kantoor (United Nations Assistance Mission in Afghanistan) in Uruzgan is op 7 mei officieel geopend. Minister van Buitenlandse zaken Maxime Verhagen knipte samen met de gouverneur van Uruzgan Hamdam en Hoofd UNAMA Kai Eide symbolisch een lint door bij het gloednieuwe gebouw in Tarin Kowt waarbij de opening een feit was.

Met de opening van dit UNAMA kantoor in Uruzgan zijn er nu buiten Kaboel 19 UNAMA kantoren te vinden. Bij de opening was ook een delegatie van hoge VN functionarissen uit New York en Kabul aanwezig. Uit Uruzgan zelf waren tribale leiders, overheidsofficials en NGO's present. Minister Verhagen was verheugd over de opening en verklaarde: "Ik ben blij dat deze dag eindelijk is aangebroken is. Nu heeft de United Nations eindelijk permanent vaste voet aan de grond in Uruzgan. Het openen van dit UNAMA kantoor is een belangrijke stap voorwaarts. Dat hier nu een kantoor zit, toont aan dat de VN de veiligheidssituatie voldoende acht."

Hoofd UNAMA Kai Aide bedankte gouverneur Hamdam voor alle steun om het kantoor te realiseren. Hij sprak ook zijn dank uit aan de Nederlandse regering, de Nederlandse Ambassade in Kaboel, het Provincial Reconstruction Team en in het bijzonder minister Verhagen. "Zonder jullie was de opening niet mogelijk geweest. Om u hier vandaag te zien is een sterk bewijs van jullie betrokkenheid met de UN en onze missie hier in Afghanistan. Het is mijn ambitie om in alle provincies kantoren te openen en ons personeel te verbeteren zodat we voldoen aan de verwachtingen van de Afghanistan conferentie die 31 maart in Den Haag gehouden werd."

Hij onderstreepte daarbij dat het UNAMA kantoor als magneet moet dienen voor andere UN organisaties, NGO's en ontwikkelingsorganisaties. De missie van UNAMA is om de Afghaanse bevolking te ondersteunen en te kijken wat de behoeften zijn en daarbij als coördinator te dienen voor alle internationale organisaties actief in het veld.

Bank UNAMA-kantoor in Tarin Kowt. Foto: ministerie van Defensie

Behalve de opening van het UNAMA kantoor opende Minister Verhagen ook officieel het filiaal van de Kabul Bank in Uruzgan. Tijdens een openingsceremonie op de Governor's Compound waar ook de CEO's (Chief Executive Officers) van de Kabul Bank uit Kabul bij aanwezig waren, verklaarde Verhagen dat de opening van de bank een duidelijk signaal geeft met betrekking tot positieve ontwikkelingen in Afghanistan. "Het openen van deze bank geeft aan dat er commerciële activiteiten plaatsvinden."

Het is belangrijk dat mensen die een eigen bedrijfje starten hun geld op de bank kunnen zetten. Daarbij kan de politie elektronisch betaald worden. Dit verkleint de kans op corruptie. Dit is een enorme stap voorwaarts. Dit zal andere bedrijven aantrekken wat de economie vergroot. Economische activiteiten zorgen voor stabilisatie en leidt tot vrede.