GroenLinks Rotterdam
GL Rotterdam: 'Anticonceptiepil in duivenvoer in plaats van vergassing'

Rotterdam, 07 mei 2009

GroenLinks-raadslid Arno Bonte wil dat de duivenoverlast in het centrum van Rotterdam bestreden wordt met anticonceptiepillen en niet met vergassing. Het plan van wethouder Lucas Bolsius om de stadsduiven massaal te vangen en daarna met CO2 te vergassen, moet wat hem betreft van tafel. In plaats daarvan wil het raadslid dat de duiven voer krijgen met een anticonceptiemiddel.

Het vergassen van duiven is volgens Bonte een 'wrede en dieronwaardige methode'. Bovendien is in de praktijk gebleken dat het wegvangen van duiven slechts een zeer tijdelijk effect heeft. 'Jonge vruchtbare duiven zullen snel de plaats innemen van de weggevangen duiven. De polpulatie blijkt in veel gevallen binnen een jaar weer op hetzelfde peil te zijn'. De gemeente Antwerpen heeft om die reden onlangs besloten om te stoppen met het wegvangen van duiven.

'Als je het duivenprobleem wilt oplossen, zul je bij de bron moeten beginnen', zegt Bonte. Hij pleit ervoor om op vier plekken in de binnenstad duiventillen te plaatsen. Duiven krijgen daar gezond voer waar een anticonceptiemiddel in zit verwerkt. 'Je beperkt daarmee nieuwe aanwas van duiven. Bovendien voorkom je ziektes, omdat de duiven als voedingsbron niet langer zijn aangewezen op vette patat of beschimmeld brood'.



GroenLinks Rotterdam