Gemeente Zwolle

Huisbezoeken en bestandskoppeling brengen uitkeringsfraude aan het licht

Datum uitgave persbericht: 05/07/2009

De gemeente Zwolle heeft in het eerste kwartaal van 2009 EUR 172.000,- aan uitkeringsfraude opgespoord. Na verschillende huisbezoeken en onderzoeken zijn zes uitkeringen stopgezet. Twaalf uitkeringen zijn aangepast omdat de woonsituatie onjuist bleek. Dit levert de gemeente Zwolle een besparing op van ruim EUR 10.697,- per maand.

Eén van de manieren waarop de sociale recherche fraude opspoort, is het koppelen van bestanden. Hierdoor kwam aan het licht dat een aantal personen naast hun uitkering ook inkomsten uit werk genoot. Zij fraudeerden voor een bedrag van EUR 42.200,-. Daarnaast bleek dat twee personen hun detentie hadden verzwegen. Zij moeten een bedrag van zo´n EUR 353,- terugbetalen.

appartement in buitenland

Een 71-jarige Zwolse verzweeg een gedeelte van een appartement in het buitenland te bezitten. Dat ze een buitenlands pensioen uitgekeerd krijgt, had ze evenmin gemeld. Van de gemeente Zwolle ontving zij ten onrechte ruim EUR32.800,- aan bijstand. Dit bedrag wordt van haar teruggevorderd. De vrouw moet binnenkort voor de rechter verschijnen.

samenwonen

Een 27-jarige vrouw ontving een bijstandsuitkering, maar bleek samen te wonen met een 28-jarige man die als zelfstandige werkzaam is. Het stel had dit niet doorgegeven aan de gemeente Zwolle. Een bedrag van EUR 31.550,- wordt van beide personen teruggevorderd. Daarnaast is proces verbaal opgemaakt.

zelfstandige

Ook een ander stel van in de twintig moet zich voor de rechter verantwoorden. Een 29-jarige Zwollenaar ontving bijstand, maar werkte ook als zelfstandige. Omdat hij bleek samen te wonen, wordt ook van zijn 21-jarige partner in totaal ruim EUR 9.500,- teruggevorderd.

aanzienlijke bankrekeningen

Een 51-jarige man en 41-jarige vrouw uit Zwolle ontvingen een bijstandsuitkering, terwijl zij bleken te beschikken over twee aanzienlijke bankrekeningen. De twee kregen in totaal EUR 30.800,- onterecht uitgekeerd. Dit bedrag wordt teruggevorderd. Tegen de twee is proces verbaal opgemaakt.

studifinanciering

Een 28-jarige vrouw uit Zwolle verzweeg dat zij al een jaar lang studiefinanciering kreeg naast haar uitkering. Zij ontving daardoor ten onrechte EUR 11.100,- aan bijstand. Dit bedrag wordt van haar teruggevorderd. Ook is proces verbaal opgemaakt.

Bron: afdeling Communicatie
Datum van 07-05-2009 tot 06-06-2009