Gemeente Brummen


Raad buigt zich over locatiekeus 'gemeentehuis'

(Oorspronkelijke publicatie datum: 24-04-2009)

Komt er een nieuw gemeentehuis in het centrum van Eerbeek of vindt er nieuwbouw plaats op de huidige locatie aan de Engelenburgerlaan in Brummen? Die vraag ligt nu voor aan de gemeenteraad van Brummen, die deze week het rapport Scenariostudie gemeentelijke huisvesting Brummen ontving. Dit onafhankelijke rapport, in opdracht van de gemeenteraad opgesteld door het adviesbureau ICS Adviseurs uit Zwolle, heeft de potentiële locaties voor een nieuw te bouwen gemeentehuis beoordeeld op basis van een vijftal aspecten. Zowel de huidige locatie in Brummen als het centrum van Eerbeek zijn volgens het onderzoeksbureau geschikt als vestigingsplaats voor het gemeentehuis.

Op 30 juni 2008 heeft de gemeenteraad uitgesproken dat een adequate huisvesting voor de ambtelijke en bestuurlijke organisatie noodzakelijk is. Eind november nam de gemeenteraad een motie aan waarin werd aangegeven dat een beslissing over de uiteindelijke huisvesting van de gemeentelijke organisatie pas kan worden genomen na afronding van nader extern en onafhankelijk onderzoek. Centrale vraag in dit onderzoek was: Wat zijn de mogelijkheden en aspecten die een rol spelen bij de verschillende scenarios ten aanzien van een strategische meerjaren investeringsbeslissing voor renovatie of nieuwbouw van het gemeentehuis. Het onderzoek is inmiddels afgerond en het college heeft het rapport nu beschikbaar gesteld aan de gemeenteraad.

Locaties beoordelen op criteria
In het onderzoek is gekeken naar zowel de huidige locatie (renovatie of nieuwbouw aan de Engelenburgerlaan in Brummen) als naar nieuwe locaties (nieuwbouw in centrum van Eerbeek of Brummen). Ook mogelijke andere locaties zijn nog in overweging genomen. Bij de beoordeling van de locaties zijn vooraf de criteria vastgesteld waaraan de locaties/scenarios getoetst zijn. Het gaat hierbij om het dienstverleningsconcept van de gemeente, duurzaamheid en flexibiliteit, maatschappelijke en ruimtelijke ontwikkelingen in de beide kernen, kansen van koppeling van voorzieningen bij huisvesting van de gemeentelijke organisatie en consequenties (denk aan aspecten zoals tijd, geld, risicos/onzekerheden en bereikbaarheid).

Twee locaties
Uiteindelijk richt het onderzoeksrapport zich op twee locaties die (na een integrale beoordeling van alle locaties) geschikt zijn als vestigingsplaats. Bij de huidige locatie aan de Engelenburgerlaan in Brummen gaat het om vervangende nieuwbouw (met uitzondering van de villa) en in zgn. monofunctionele vorm. Dit betekent dat een bezoek aan het gemeentehuis specifiek gericht is op gemeentelijke diensten. Er is geen sprake van koppelingen met andere maatschappelijke functies. Koppeling met de bestaande gemeentewerf achter het gemeentehuis levert efficiëntie op voor de gemeentelijke organisatie en een kleinere investering dan bouw van de werf elders. De mate van duurzaamheid en flexibiliteit hangt af van het ontwerp en de opzet van het gebouw. Deze flexibiliteit is beperkt, vanwege de ligging buiten een centrum.

De huisvesting van de gemeentelijke organisatie in het centrum van Eerbeek is volgens de onderzoekers mogelijk in monofunctionele vorm (separaat gemeentehuis) en in multifunctionele vorm (bijvoorbeeld in combinatie met andere voorzieningen zoals een kulturhus). Bij een multifunctionele opzet zijn er meer kansen voor het borgen van flexibiliteit en duurzaamheid. Ook de ontmoetingsfunctie komt sterker naar voren. Dit wordt ook versterkt door de centrale ligging in het dorp. De mogelijke locatie in het centrum van Eerbeek is de omgeving van het station/Coldenhovenseweg.

Informatie en besluitvormingsproces
Het rapport en de aanbiedingsnotitie van het college aan de raad kun u hier raadplegen. Ook kunt u deze stukken inzien bij het gemeentehuis in Brummen en de dependance in Eerbeek. De gemeenteraad buigt zich op donderdag 7 mei aanstaande over dit onderwerp. Dit gebeurt tijdens een forum in het gemeentehuis van Brummen. Aanvang is 19.00 uur. Wilt u meepraten (inspreken) over dit onderwerpen, dan kunt u dat melden bij de griffier van de raad. De verwachting is dat de raad in haar besluitvormende vergadering op donderdag 28 mei een keus maakt voor de locatie van een nieuw te bouwen gemeentehuis.