Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
April 2009

Natuurreisgids voor Franse parel

Zojuist verschenen is deel 8 in een bijzondere serie gidsen van de Crossbill Guides Foundation en de KNNV Uitgeverij: Cévennes and Grand Causses - France. Deze gids beschrrijft flora en fauna, landschap, geologie en geschiedenis van dit bijzondere Zuid-Franse gebied. Het boek is prachtig geïllustreerd en geeft talloze inspirerende reistips, waaronder route-informatie en hotspots voor bepaalde soorten.

In de bergen van Zuid-Frankrijk, tussen Auvergne en Languedoc, liggen het nationale park Cévennes en het nabijgelegen natuurpark Grands Causses. Ze behoren tot de rijkste natuurgebieden van Frankrijk, met adembenemend steile kliffen, uitgestrekte bossen en open, steppe-achtige plateaus. Het gebied herbergt een uitzonderlijke rijkdom aan flora en fauna, waaronder talloze soorten orchideeën, andere wilde bloemen en een keur aan vogels en vlinders. Honderden kilometers aan wandelpaden maken het gebied toegankelijk voor de wandelaar. De traditionele, middeleeuwse dorpjes, ingebed tussen de imposante bergen, zijn een ontspannen startpunt voor ontdekkingstochten. Kortom, de Cévennes bieden alles wat een natuurliefhebber zich maar kan wensen.

The nature guide to the Cévennes is een Engelstalige gids in de geliefde serie Crossbill Guides. Deze gidsen beschrijven de meest bijzondere natuurgebieden van Europa. Ze combineren natuur- en landschapsinformatie met actuele en praktische toeristische informatie en observatietips.

De Cévennes-gids beschrijft voor een breed publiek wat dit gebied nu zo bijzonder maakt. De heldere en enthousiaste stijl, de oogstrelende foto's en de tekstboxen met interessante highlights houden de lezer op het puntje van zijn stoel. In het eerste gedeelte van de gids staat het landschap centraal: geologie, landschapstypen, cultuurhistorie en natuurbescherming. Het tweede gedeelte behandelt flora en fauna, waaronder bloemen, vogels, zoogdieren, insecten, reptielen en amfibieën. Het derde gedeelte geeft praktische toeristische informatie aan de hand van 19 concrete tochten en talloze observatietips. Zo blijft het niet alleen bij lezen, maar kan de gebruiker het gebied en al zijn bijzonderheden ook zelf beleven.

The nature guide to the Cévennes is bedoeld voor een breed scala van natuurliefhebbers, van wandelaars, fietsers en 'arm-chair travellers' tot vogelaars, ecologen en botanici. Ook voor studenten biologie, bosbouw, aardrijkskunde en milieukunde is de gids zeer geschikt.

Eerder verschenen in deze serie
The nature guide to the Biebrza Marshes (Polen), Bialowieza primeval forest (Polen), Camargue (Frankrijk), Coto Doñana (Spanje), Andalusian Sierras (Spanje), Extremadura (Spanje) en Hortobàgy (Hongarije)

Auteur Dirk Hilbers (1976) is van jongs af aan geïnteresseerd in de natuur en was jarenlang actief in de NJN. Hij is oprichter van de Crossbill Guides Foundation die vond dat er geen toegankelijke informatie beschikbaar was voor een breed publiek die duidelijk maakt waarom de belangrijkste Europese natuurgebieden zo waardevol zijn. De Crossbill Guides zijn dan ook opgezet met het doel een goede introductie te geven in Europa's meest bijzondere natuurgebieden om op die manier mensen enthousiast te maken voor natuur en natuurbescherming: 'een nieuw concept voor eco-toerisme en natuureducatie' . Dirk Hilbers is docent biologie en samenleving, bio-ethiek en wetenschapscommunicatie aan de Universiteit Leiden.

Cévennes

and Grand Causses - France

Auteur: Dirk Hilbers / Crossbill Guides Foundation Uitgever: KNNV Uitgeverij i.s.m. Crossbill Guides Foundation Uitvoering: 192 p. 15 x 21 cm, paperback, full colour ISBN: 978 90 5011 279 6
Prijs: ¤ 25,95

----------
Meer informatie voor de pers

Meer over de inhoud
Voor meer informatie over de gidsen, Europese natuurgebieden, natuurtochten en de Crossbill Guides Foundation, neem s.v.p. contact op met: Dirk Hilbers, voorzitter van de Crossbill Guides Foundation. T + 026 36 28 566 e-mail: info@crossbillguides.org ; http://www.crossbillguides.org/

Recensie-exemplaren
Op aanvraag verkrijgbaar bij de KNNV Uitgeverij, t.a.v. Kathrin Ohrmann, Postbus 310, 3700 AH Zeist, T 030 69 29 024 (direct) of 030 233 35 44 (algemeen), e-mail: ohrmann@knnvuitgeverij.nl

Perspresentatie
Graag nodigen wij u uit om het verschijnen van deel 8 mee te vieren en daarnaast persoonlijk kennis te maken met de samenstellers van de Crossbill Guides en het idee achter de reisgidsenserie. De presentatie vindt plaats op donderdag 7 mei 2009, 16.00 uur in reisboekhandel Pied à Terre, Overtoom 135-137, A'dam. We stellen het op prijs als u zich aanmeldt via Stichting Crossbill Guides, 026 36 28 566 of via info@crossbillguides.nl o.v.v. 'presentatie Cévennes'.

Programma perspresentatie
16.00- 17.00 uur

deel I
De Crossbill Guides - een nieuw concept voor eeco-toerisme en natuureducatie Dirk Hilbers, directeur Crossbill Guides Foundation, over hoe het Crossbill Guides format is ontwikkeld om publieksbetrokkenheid bij natuurbescherming te vergroten.

deel II
Cévennes en Grands Causses - topstuk van EEuropese natuur en cultuur Een bliksembezoek aan de Cévennes: het land van de kastanjebossen, scherpe rotsformaties, steile hellingen, slingerende beekjes en wilde rivieren. Leefgebied van de Vale gier en duizenden orchideeën.

Vragen en discussie
Wat u maar wilt weten... Hoe creëer je maatschappelijk draagvlak voor Europese natuurbescherming? Bereik je op deze manier een breed publiek? Wie zijn de makers? Toekomstige plannen? Spectaculaire andere gebieden?

Na afloop van deze presentatie is er gelegenheid om na te praten met een drankje.

----------

Met vriendelijke groet,

Kathrin Ohrmann
promotie - publicity

T + 31 (0)30 692 90 24
www.knnvuitgeverij.nl