Ingezonden persbericht


Minister Plasterk bij uitreiking Nationale Luchtvaartprijs

AMSTELVEEN , 4 mei 2009 Minister Plasterk (OCW) zal donderdag 7 mei aanwezig zijn als de winnaar van de Nationale Luchtvaartprijs bekend wordt gemaakt. De Nationale Luchtvaartprijs is een initiatief van de Stichting Fokker - van den Berch van Heemstede Luchtvaartfonds. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 30.000 euro en wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt.

Uit 31 inzendingen heeft een selectiecommissie er vier voor de prijs genomineerd. De commissie heeft daarbij vooral gelet op welke inzendingen het meest innoverend zijn in hun bijdrage aan de Nederlandse luchtvaart en ruimtevaart, en of er bijzondere nadruk is op het betrekken van de jeugd bij de luchtvaart.

In de selectiecommissie zitten Dick Berlijn (oud-Commandant der Strijdkrachten en oud-Bevelhebber der Luchtstrijdkrachten), Peter Hartman (President-Directeur KLM) en Mark Dierikx (Directeur Generaal Luchtvaart en Maritieme Zaken van het ministerie van Verkeer en Waterstaat) en namens het Bestuur van de Stichting Ben Droste (voorzitter NIVR en oud-Bevelhebber der Luchtstrijdkrachten).

De inzendingen zijn zeer divers. Onderstaand een aantal willekeurige voorbeelden.
* Het oprichten van het Holland Aviation House dat een kweekvijver en trefcentrum moet worden voor de luchtvaart;
* De oprichting van een nieuwe jeugdluchtvaartbrigade;
* Een op de libel geïnspireerd microvliegtuig dat eerst 15 gram woog en nu zelfs niet meer dan 3 gram weegt. Het vliegtuigje kan, door een intelligente besturing, op zeer ontoegankelijke plaatsen waarnemingen doen;
* Het oprichten van een Spaceport - Ruimtehaven - op Curacao, vooral bedoeld voor ruimtevaarttoeristen;
* Een theaterproject waarmee een nieuwe generatie luchtvaart en ruimtevaartingenieurs wordt uitgenodigd om in de collegebanken plaats te nemen;
* "Noise shielding", waarbij door het gebruik van nieuwe materialen en aërodynamische vormen, geluidhinder teruggebracht kan worden;
* Een AeroExperimenteerSet - een luchtvaart en ruimtevaart gereedschapkoffer - waarmee scholieren leren experimenteren en proefjes kunnen doen met de basisprincipes van succesvol en veilig vliegen;
* De Klub Lange Mensen wil een boekingssysteem ontwerpen voor passagiers die in de huidige verkeersvliegtuigen niet voldoende zitruimte hebben.

De bekendstelling van de genomineerden en de winnaar vindt plaats in het centrum voor de historische luchtvaart, het Aviodrome. Naast minister Plasterk zullen onder meer oud-KLM President-Directeur Sergio Orlandini en zijn hedendaagse opvolger Peter Hartman zullen spreken. Tevens wordt een Mystery Guest verwacht.

Aanleiding voor de oprichting van de Stichting in 1934, toen nog bekend onder de naam Stichting Nationaal Luchtvaartfonds, was de landelijke euforie en grote belangstelling voor de luchtvaart. Een spectaculaire uiting hiervan betrof de zeer grote publieke belangstelling voor de, in record tijd uitgevoerde kerstpostvlucht van de KLM Fokker F-18 "Pelikaan", van Amsterdam naar Batavia en vice versa in 1933. De Stichting wil de luchtvaart bevorderen en vooral de jeugd erbij betrekken.