Fugro N.V


Corporate Persbericht

Fugro: Gang van zaken in eerste paar maanden 2009 goed

Leidschendam, The Netherlands, 7 mei 2009

---

Gang van zaken
De ontwikkelingen in de eerste maanden van 2009 zijn conform de eerder uitgesproken verwachting verlopen. De omzet is met ruim 5% toegenomen ten opzichte van de eerste maanden in 2008. Bij een aantal activiteiten in de meer competitieve marktsegmenten is de druk op de prijzen toegenomen. Het effect van wisselingen in de valutakoersen was per saldo gering.

In de olie- en gassector blijft de vraag naar Fugro's diensten op peil, met name voor projecten van nationale (NOC's) en grote internationale olie- en gasmaatschappijen. Bij een aantal middelgrote en kleinere bedrijven heeft de lagere olieprijs geleid tot uitstel van nieuwe projecten.
De werkzaamheden voor windmolenparken op zee nemen toe in meerdere Europese landen.

De vraag naar diensten voor infrastructuur op land en langs de kust toont een wisselend beeld. Op een aantal plaatsen zoals in Dubai en Californië is het activiteitenniveau teruggelopen. Elders zorgt de gunning van enkele grote projecten in o.a. het Verenigd Koninkrijk en Saudi-Arabië voor een goede bezetting. De aangekondigde stimuleringsmaatregelen in landen als de Verenigde Staten kunnen binnenkort een impuls geven aan de werkzaamheden voor nieuwe infrastructuurprojecten.

De exploratie activiteiten voor mijnbouw zijn sterk afgenomen. Met zo'n 4% van Fugro's omzet heeft dit echter een beperkt effect, mede omdat een deel van de capaciteit kan worden ingezet voor onderzoek naar olie en gas op het land.

In het licht van de voorgaande ontwikkelingen heeft Fugro inmiddels een aantal maatregelen genomen, zoals:

* beëindiging van twee scheepscharters (één voor seismisch en één voor geotechnisch onderzoek);

* annulering van de charter van een in aanbouw zijnd ROV-support schip (Fugro Energy);

* buitengebruikstelling (sloop) van een survey schip;
* personeelsreductie in kantoren voor aan mijnbouw gerelateerd werk;
* terughoudendheid bij investeringen in nieuw materieel.

De orderportefeuille voor de komende 12 maanden handhaaft zich op hetzelfde niveau als aan het begin van 2009 (EUR 1,6 miljard) en is daarmee circa 15% hoger dan een jaar geleden.

Inmiddels zijn de eerder aangekondigde nieuwe schepen Geo Natuna (seismisch) en Fugro Solstice (ROV-support) in gebruik genomen, waarmee de beoogde modernisering van de vloot verder gestalte krijgt.

Met de overname van enkele kleinere bedrijven met een totale jaaromzet van zo'n EUR 15 miljoen was een aankoopbedrag gemoeid van circa EUR 15 miljoen.

Het huidige personeelsbestand (inclusief een toename met circa 80 personen door acquisities) is met zo'n 13.650 nagenoeg gelijk aan dat per eind 2008.

Zoals onlangs aangekondigd werd een strategische samenwerkingsovereenkomst met EMGS (Noorwegen) voor elektromagnetisch onderzoek naar olie en gas op zee afgesloten. In dit kader werd een converteerbare lening verstrekt van circa EUR 17 miljoen aan EMGS.

Financiële positie
Met de goede gang van zaken in de eerste maanden van 2009 heeft Fugro haar gezonde financiële positie met een eigen vermogen van ongeveer EUR 1 miljard en een rentedragend vreemd vermogen van circa EUR 475 miljoen kunnen handhaven. De kasstroom en beschikbare bankfaciliteiten zijn ruimschoots voldoende om de geplande investeringen en mogelijke verdere overnames te financieren. Inmiddels zijn besprekingen met banken over een verlenging voor de komende jaren van de kredietfaciliteiten die in mei 2010 moeten worden vernieuwd, in een ver gevorderd stadium.

Vooruitzichten
Afgezien van onvoorziene omstandigheden en sterke fluctuaties in valutakoersen, wordt voor het eerste halfjaar 2009 een lichte toename van de omzet verwacht tot ruim EUR 1 miljard (H1 - 2008: EUR 992,9 miljoen) en een nettowinst van circa EUR 110 miljoen, dit is nagenoeg gelijk aan de winst over de eerste zes maanden van 2008 (H1 - 2008 EUR 109,3 miljoen).
Dit resulteert in een nettowinst marge van ruim 10% (H1 - 2008: 11,0%).

Fugro zal de resultaten over de eerste zes maanden van 2009 op vrijdag 7 augustus 2009 bekend maken. Mede in het licht van de aanhoudende onzekere marktomstandigheden zal evenals in voorgaande jaren dan een nadere winstverwachting voor het gehele jaar 2009 worden gegeven.
---


Source : K.S. Wester

Type : Corporate Press Release


Fugro N.V.

Leidschendam

www.fugro.com