Socialistische Partij Rotterdam

Buurt Check-Up: Bewoners moeten de wijk terug opeisen

06-05-2009 * Ze waren er uit Zevenkamp, Ommoord, Oosterflank, Lageland, Prinsenland en Nesselande eind april. Allemaal in Café Wilskracht voor de tweede Buurt Check-Up, dit keer in Prins Alexander. De SP-fractie legde haar oor te luisteren bij bewoners en actiecomités.

SP-portefeuillehouder Geertje Boekhoudt heet de mensen welkom

De Veiligheidsindex kwam, naar aanleiding van een krantenartikel, als eerste ter sprake. Alle buurten van Alexander komen in deze index goed uit de verf, terwijl bij veel bewoners het onveiligheidsgevoel stijgt en juist aan de lijven ondervinden dat het slechter gaat. Meer intimidatie, vandalisme en inbraken aldus een bewoonster. SP-fractievoorzitter Theo Coskun legde uit dat als het ergens goed lijkt te gaan er minder aandacht aan wordt besteed en dat de buurt dan weer langzaam kan afglijden.

'Het opknappen van het Wollefoppenpark zou kunnen bijdragen aan de veiligheid' stond in hetzelfde krantenartikel. Het park was na de oplevering 25 jaar geleden nogal verwaarloosd. De bewoners rond het park, actievoerders zoals Leon Rook, hebben het met comité Wollefoppen Groen en Co voor elkaar gekregen dat gemeente, deelgemeente en provincie gaan investeren in het park: in groen en niet in bebouwing welteverstaan. Leon kondigde aan binnenkort een met een burgerinitiatief voor het Wollefoppenpark te komen in de gemeenteraad. SP-raadslid Leo de Kleijn stelde voor het plan ook toe te komen lichten aan de commissie Milieu op het stadhuis.

Ook de bewoners van Tuinstad Zuid in Nesselande waren present en vertelden over hun strijd met Woonbron. Na schriftelijke vragen van de SP over constructiefouten bij de oplevering van de huizen en de torenhoge energierekeningen is er een onderzoek ingesteld door dS+V (de Rotterdamse dienst stedenbouw en volkshuisvesting). Conclusie van het rapport was dat de bewoners gelijk hebben. Woonbron wordt verantwoordelijk geacht en moet met de bewoners in gesprek hoe de problemen opgelost gaan worden. "Maar Woonbron heeft wel wat anders aan zijn hoofd," volgens een bewoonster uit Nesselande. "Als je weet hoe Woonbron er voor staat, sinds het ss Rotterdam, vrezen wij met grote vrezen," aldus de Nesselandse. De SP-fractie gaat ervoor zorgen dat de bewoners met Woonbron en dS+V rond de tafel gaan zitten.

Een ander groot probleem dat ter gehore kwam was het tekort aan woningen voor starters. SP'er Dirk Graafland: "Mijn dochters zijn in de twintig en zijn mij onderhand wel beu... en ik hun... maar ja, ze kunnen geen woning vinden." Wel wordt er nodeloos gesloopt en worden starters uit hun woningen gejaagd zoals in de Dosiostraat volgens SP-er Rieks Weerman.Het aanbod sluit niet meer aan bij de vraag. Dit geldt ook voor woningen voor ouderen en aangepaste woningen. Leo de Kleijn: "Gelukkig zien corporaties steeds meer in dat er weer naar behoefte gebouwd moet worden."

Andere bewoners die succesvol hebben gestreden voor hun leefomgeving zijn die van het Ommoordse Veld. Het natuurgebied is nu niet volgebouwd met dure villa's zoals de bedoeling was. Het veld was een van de vele rode (want onbekende) stippen op de kaarten van dS+V. En voor je het weet worden die dan ingevuld op de tekentafel met woningen. Het comité gaat een bewonersbudget aanvragen voor het veld. Voor zo'n budget voor een buurtproject van maximaal 10.000 euro, kunnen bewoners intekenen. De SP in Alexander heeft zich altijd hard voor gemaakt voor het bewonersbudget. Bestuurder Geertje Boekhoudt gaf notie van de aanvraag, het is haar portefeuille.

Het opbouwwerk kwam ook nog ter sprake. Vooral over hoe moeilijk het is bewoners te organiseren, zeker als je wordt tegengewerkt. SP-raadslid Josine Strörmann: "Opbouwwerkers voeren steeds meer programma's uit voor de deelgemeente en de ambtenaren terwijl ze er voor de bewoners moeten zijn ook al willen die soms dingen die de ambtenaren niet willen."

Theo Coskun: "Het blijft altijd de vraag; van wie is de buurt, en die moeten we als bewoners zelf opeisen."