Gemeente Veenendaal


Roza Accountants ondanks tekortschieten niet schadeplichtig

Op woensdag 29 april heeft de rechtbank in Utrecht uitspraak gedaan in de civiele procedure tussen de gemeente Veenendaal en de voormalig huisaccountant van de stichting Freule, Roza Accountants. De rechtbank oordeelde dat Roza Accountants in haar werkzaamheden weliswaar is tekort geschoten, maar dat Roza Accountants niet schadeplichtig is.

De rechtbank stelt vast dat Roza Accountants weliswaar ernstig is tekort geschoten door een bankgarantie over het hoofd te zien, maar dat onvoldoende is gebleken dat de stichting (i.c. de gemeente) zonder die tekortkoming van Roza Accountants de schade niet zou hebben geleden. Een direct verband (causaliteit) tussen de ernstige tekortkoming en de schade is volgens de rechtbank dus onvoldoende komen vast te staan.

Â

Wethouder Van Maanen is teleurgesteld: âHet is jammer. Maar ik zie met vertrouwen de uitkomst tegemoet van de twee hoger beroepsprocedures in de Freulezaak.â Het gaat hier om de zaak tegen de oud-dagelijks bestuursleden van de stichting en hun adviseur en in de zaak tegen ING. Beide zaken zijn door de gemeente in eerste instantie gewonnen, waarna door de tegenpartij hoger beroep is ingesteld. Voor beide zaken verwacht de gemeente eind dit jaar meer duidelijkheid te hebben over de afloop.

Â
Wat vooraf ging

Tegen RoZa Accountants zijn eerder tuchtrechtelijke procedures gevoerd bij de Raad van Tucht voor Registeraccountants en het College van Beroep voor het Bedrijfsleven inzake het optreden van RoZa Accountants als controlerend accountant voor de Stichting Freule Lauta van Aysma te Veenendaal. De stichting (i.c. de gemeente) zijn door deze colleges in het gelijk gesteld en tegen twee medewerkers van RoZa Accountants is uiteindelijk een tuchtrechtelijke maatregel in de vorm van een schriftelijke berisping opgelegd. Vervolgens heeft de stichting (i.c. de gemeente) een civiele procedure bij de rechtbank gestart en een vordering tot schadevergoeding ingediend. Deze vordering is dus door de rechtbank afgewezen.

Â
Hoe zat het ook alweer?

De stichting Freule Lauta van Aysma heeft in de jaren tachtig een lening van 10,5 miljoen euro afgesloten bij de Nederlandse Waterschapsbank (NWB) voor de bouw van 73 flats voor ouderen.

De stichting heeft in 1999 vervangende financieringsmiddelen aangetrokken bij de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) om de lening bij de NWB in oktober 2002 af te kunnen lossen.

In plaats van dit geld te reserveren voor aflossing, is dit geld door de stichting geïnvesteerd in een dubieus beleggingsproject. In het kader van deze belegging heeft de ING Bank een bankgarantie afgegeven aan Planetary Investments te Canada.

Het beleggingsavontuur van de stichting mislukte vervolgens en de ING Bank eigende zich het bedrag dat de Stichting bij haar in depot had staan toe op basis van een contragarantie tussen bank en de stichting. De NWB lening kon daardoor niet meer worden afgelost. De gemeente Veenendaal stond borg voor die lening bij de NWB en heeft in 2003 het leningbedrag uitbetaald aan de bank.

Â