FNV Zelfstandigen Bouw: zzp'ers verleggen in de crisis hun grenzen

07/05/2009 08:46

FNV Vakcentrale

Door de kredietcrisis zoekt een kwart van de leden van FNV Zelfstandigen Bouw de laatste maanden meer werk bij particulieren. Ruim de helft, 56%, doet meer moeite om opdrachten binnen te halen. 'Door de kredietcrisis kom je niet meer weg met slechte kwaliteit' is een stelling die tweederde van de leden onderschrijft. "We zien dat onze leden als goede ondernemers hun grenzen verleggen. We gaan ze nu extra ondersteunen met tips voor calculatie en acquisitie op de particuliere markt", zegt voorzitter Charles Verhoef in de aanloop naar de ledendag van FNV ZBo, zaterdag in Walibi World. Want al kijkt 54% positief tegen de toekomst van het werk aan, 44% ziet de omzet teruglopen.

In opdracht van FNV Zelfstandigen Bouw voerde onderzoeksbureau ADV Market Research een online enqu(ee)te uit. Daarvoor kregen tussen 24 maart en 6 april 5712 leden per e-mail vragen over de gevolgen van de kredietcrisis. In totaal vulden 996 leden de enqu(ee)te in; de resultaten zijn representatief voor de achterban van FNV ZBo. Als aanvulling onderzocht ADV in de eerste week van mei aan welke nieuwe dienstverlening leden in de bouwsector behoefte hebben. Het hoogst scoren een cursus 'hoe bereken ik een juiste prijs voor mijn opdracht' (45%) en folders over het benaderen van de particuliere markt (41%) en over acquisitie (29%). "In het najaar starten we daarvoor een nieuw programma met folders en korte cursussen in de regio", aldus Charles Verhoef, die het ondernemerschap van de leden verder wil stimuleren. Met enkele bemiddelingsbureaus is FNV ZBo in onderhandeling over hulp voor zzp'ers. Want aan bemiddeling naar werk heeft 28% van de leden in de bouw behoefte, bemiddeling voor het verkrijgen van opdrachten vindt 31% wenselijk. Verder staat scholing op de rol, want 22% heeft behoefte aan korte scholing voor verbreding van het vakgebied.

Ook de overheid moet inspringen, vindt FNV ZBo. De eis van drie opdrachtgevers voor de Verklaring Arbeidsrelatie moet tijdelijk worden opgeschort, vindt 62% van de ondervraagden. Verhoef: "Hard nodig: van onze leden in de bouw heeft 50% op dit ogenblik al minder dan drie opdrachtgevers in het vooruitzicht." Eerder al pleitte FNV Zelfstandigen Bouw voor een scholingsfonds waaruit zzp'ers die zich nu bijscholen, de helft van hun kosten vergoed krijgen. Ook wil FNV ZBo dat zelfstandigen een rol krijgen als leermeester voor stagiairs die anders wellicht hun opleiding niet kunnen afronden. Verder vindt 84% van de leden van ZBo het lage btw-tarief op onderhoud van belang; een 'groen btw-tarief' voor zuinige producten onderschrijft 67%.

Verhoef prijst het ondernemerschap van zijn leden: "Om meer zekerheid te hebben heeft 40% meer langlopende projecten aangenomen. Verder meldt 30% voor hetzelfde geld meer service te bieden. Van de ondervraagden heeft 18% zijn tarieven verlaagd. 5% kijkt uit naar een vaste baan. Dat 20% werk heeft aangenomen dat hij liever niet zou doen, baart hem op zich geen zorgen: "Van deze groep gaat het in 42% om werk tegen minder tarief en bij 54% om routineklussen." Zorgwekkend vindt hij wél dat 9% zegt tegen zijn zin gevaarlijker werk te hebben aangenomen. "Dan gaat de kredietcrisis de arbeidsomstandigheden ondermijnen. Wij willen dat voor iedereen op de bouwplaats dezelfde regels voor veiligheid en gezondheid gelden."






Noot voor de redactie:

VOOR DE REDACTIE,