Consumentenbond


---

7 mei 2009

Europees Parlement tegen criminaliseren van downloaden

Het Europees Parlement wil niet dat internetproviders argeloze consumenten die illegaal downloaden zonder tussenkomst van de rechter kunnen afsluiten van internet. Een voorstel met die strekking is op woensdag 6 mei door het parlement verworpen.

De Consumentenbond is zeer te spreken over dit krachtige signaal van het Europees Parlement. De bond pleit al langere tijd voor het beschermen van de fundamentele vrijheden van consumenten op het net. Het zomaar afsluiten en daarmee criminaliseren van consumenten zou onacceptabel zijn. Het Europees Parlement heeft nu bedongen dat er bij vermeend illegaal downloaden altijd eerst een rechter zich over de zaak moet buigen voordat iemand wordt afgesloten. Overigens is dit in Nederland (nog) niet aan de orde. Volgens de huidige Nederlandse wet- en regelgeving is downloaden voor niet-commercieel gebruik gewoon toegestaan. Internetters kunnen namelijk niet weten welke download-bronnen legaal of illegaal zijn.

Breed pakket

Het besluit over downloaden is onderdeel van een veel breder pakket aan maatregelen op het gebied van internet en (mobiele) telefonie. Het Europees Parlement heeft daarmee ingestemd, waardoor consumenten op termijn beter af zijn. Zo wordt het wisselen van telecom-aanbieder een stuk eenvoudiger, en sneller. Ook moeten telecom-bedrijven inbraak, diefstal of verlies van privé-gegevens voortaan verplicht melden. De Consumentenbond ziet dat als een belangrijke stap vooruit. Het complete voorstel gaat nu naar de diverse regeringen en de Europese Commissie. Het is zaak dat zij snel tot overeenstemming komen, zodat de maatregelen in werking kunnen treden.

---