Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Pitch VSBfonds en website online
Limburgs Museum wint met Kleur bekennen

Op 21 april vond in Utrecht de pitch 'Diversiteit verrijkt!' van het VSBfonds plaats. Het project Kleur bekennen van het Limburgs Museum behoort tot de drie winnaars. Met deze wedstrijd wil het VSBfonds de culturele sector een impuls geven op het gebied van diversiteitsbeleid.

Het Limburgs Museum werkt aan de herinrichting van een aantal museumzalen, daarbij speelt het project Kleur bekennen een belangrijke rol. Dit project gaat over arbeidsmigratie naar Limburg. Migratiegeschiedenis is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van Limburg en de Limburgers. Het Limburgs Museum is er dan ook van overtuigd dat migratiegeschiedenis in een samenhangend geheel met de geschiedenis van Limburg gepresenteerd moet worden. Geïntegreerd dus. Niet alleen in tijdelijke tentoonstellingen zoals gebruikelijk is in museumland. Het winnen van de pitch bevestigt dat het museum met het project Kleur bekennen goed bezig is. De bijbehorende website www.kleurbekennen.nl is nu online.

Pitch VSBfonds
Uit alle aanmeldingen voor de pitch werden tien culturele organisaties genomineerd, zij werden uitgenodigd hun plannen verder vorm te geven en uit te werken. Een deskundige jury koos daaruit de drie beste ideeën. Waaronder die van het Limburgs Museum. ZIMIHC, Huis voor amateurkunst in de provincie Utrecht, en De Doelen in Rotterdam zijn de andere winnaars. Het Limburgs Museum gaat naar aanleiding van de wedstrijd een gericht publieksonderzoek uitvoeren om zicht te krijgen op nieuwe museumbezoekers: hoe krijgen we meer Turken, Marokkanen, Molukkers, Zuid-Europeanen en Duitsers (de vijf grootste groepen allochtonen in Limburg) warm voor een bezoek aan het museum? Hoe bereiken we hen het beste? En wat zouden ze willen zien?

Kleur bekennen
De plannen zijn onderdeel van een groter project waar het Limburgs Museum al langer aan werkt, het project Kleur bekennen. Het museum organiseert in dit kader bijeenkomsten voor migranten (zoals recent voor Slovenen bij de presentatie van een publicatie over hun geschiedenis in Zuid-Limburg) en bereidt een tijdelijke tentoonstelling en de herinrichting van een aantal zalen van het museum voor. Om deze activiteiten vorm te kunnen geven, zijn al veel migranten of hun (kinds)kinderen bij het project betrokken en is al veel onderzoek verricht. De resultaten van de speurtocht staan op de nieuwe website www.kleurbekennen.nl. Er is van alles te zien en te lezen over de geschiedenis van arbeidsmigratie naar Limburg in zijn algemeenheid, en de geschiedenissen van Belgen, Chinezen, Duitsers, Italianen, Marokkanen, Molukkers, Polen, Sinti en Roma, Surinamers, Turken en Slovenen in het bijzonder. Bezoekers kunnen binnenkort ook hun eigen verhalen en foto's aan een digitale verhalenkaart van Limburg toevoegen.

Limburgs Museum
Keulsepoort 5
5911 BX Venlo
tel 077 352 21 12
web www.limburgsmuseum.nl en www.kleurbekennen.nl