Ingezonden persbericht


Persbericht Provinciale Staten

Zwolle, 7-04-'09

Met forse milieu eisen:

Meerderheid Overijsselse Staten voor verkoop Essent aan RWE

Een meerderheid van de Overijsselse Staten heeft gisteravond ingestemd met het voorstel om de Essent aandelen te verkopen aan het Duitse energiebedrijf RWE. Wel stelde de Overijsselse politiek een aantal harde voorwaarden aan de verkoop. Zo moeten er forse investeringen in het milieu worden gepleegd. Dat werd in een vijf uur durend debat overeen gekomen.

De provincie blijft aandeelhouder van het netwerkbedrijf Enexis. Het debat in de Staten werd live uitgezonden op het Internet en door zeshonderd kijkers gevolgd. Een motie van de SP, tégen de verkoop van Essent, werd met 39 stemmen tegen en 7 voor verworpen. CDA, PvdA en VVD maakten in een viertal moties hun wensen en bedenkingen kenbaar. Enexis en RWE/Essent moeten gaan participeren in duurzaamheidsdoelstellingen die door de provincie Overijssel worden ontwikkeld. Gedeputeerde Staten werden opgeroepen om deze duurzaamheidsdoelstellingen ook juridisch af te dwingen. PvdA en CDA willen dat die maatregelen uiteindelijk leiden tot een CO2 vermindering naar 30% in 2017 in plaats van in 2020. Voor de VVD gingen die laatste eisen overigens een stap te ver.

Binnen de PvdA en de ChristenUnie werd verdeeld gestemd over het voorstel om Essent aan RWE te verkopen. Twee PvdA-leden en één lid van de Christenunie stemde tegen. Ook de SGP, GroenLinks, de fractie Solidara stemden, net als de SP, tegen.

Maandag vergaderen de aandeelhouders van Essent opnieuw. Gedeputeerde Staten maken de dag daarna hun definitieve besluit bekend. Overijssel is met 18,7% de op één na grootste aandeelhouder van Essent. De grootste aandeelhouder is de provincie Noord Brabant met 30,8%. Een kleine meerderheid in de Brabantse staten adviseerde vorige week vrijdag tegen de verkoop van de Essent aandelen aan RWE.

Nb: Niet alle agendapunten zijn afgehandeld in de Statenvergadering van gisteravond. Volgende week woensdag komen de Staten van Overijssel opnieuw bijeen om besluiten te nemen over de Jaarrekening 2008 en over het Overijssels Actieplan om de economische recessie tegen te gaan.

(moties toegevoegd)