Wetenschappelijke samenwerking voor een gezonder Europa

07/05/2009 10:46

FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE

Nationale wetenschappelijke adviesorganen in Europa op het gebied van de volksgezondheid gaan intensief samenwerken. Dit zal leiden tot effectiever en doelmatiger gebruik van wetenschappelijke kennis in het volksgezondheidsbeleid, zowel op nationaal als Europees niveau, en komt daarmee de gezondheid van de Europese burgers ten goede. Dat is de uitkomst van de kick-off meeting van het European Science Advisory Network for Health (EuSANH) in Brussel.

Europa heeft te maken met grote volksgezondheidsvraagstukken die zich niet aan landsgrenzen houden zoals infectieziekten en milieuproblemen, of die in alle landen spelen, bijvoorbeeld overgewicht en een ouder wordende bevolking. Maar er zijn ook nieuwe kansen en mogelijkheden, want de wetenschappelijke kennis neemt exponentieel toe. Om deze vraagstukken beter te lijf te kunnen en de kansen goed te benutten, heeft het gezondheidsbeleid in Europa een sterkere, gemeenschappelijke wetenschappelijke basis nodig. Daarbij gaan een beter gebruik van in de diverse landen beschikbare kennis en gericht onderzoek naar nog ontbrekende kennis hand in hand. Dit concludeerden 13 Europese adviesorganen op 24 april na een tweedaagse conferentie in Brussel, waarop zij - met financiële steun van de Europese Commissie - een gemeenschappelijk programma in gang hebben gezet onder de titel 'Improving Science Advice for Health' (EuSANH-ISA).

Hoofddoelen zijn het verbeteren van de kwaliteit en doelmatigheid van de wetenschappelijke advisering over de volksgezondheid op nationaal en Europees niveau, en het bijeenbrengen van de beste wetenschappelijke experts in Europa om aanbevelingen te doen voor effectief beleid gericht op belangrijke volksgezondheidsvraagstukken. Daaraan gekoppeld kunnen essentiële kennishiaten worden geïdentificeerd die hoge prioriteit verdienen in nieuw uit te voeren onderzoek.

Hoog op de agenda staan gezond leven, vroege opsporing van ziekte, vaccinatieprogramma's, kwaliteit van zorg, geestelijke gezondheidszorg, en sociaal-economische invloeden op de gezondheid. Hierbij worden ook verbindingen gelegd met terreinen als onderwijs, voeding, arbeid, en milieu. Ook moet er, als het gaat over doelmatigheid van preventie en zorg, meer wetenschappelijke aandacht komen voor de positieve maatschappelijke effecten van een goede volksgezondheid.

Uitbreiding van EuSANH wordt voorzien, waarbij nu nog niet vertegenwoordigde landen in de samenwerking worden betrokken. Daarnaast is er nauwe samenwerking met Europese organisaties op het gebied van voedselveiligheid, infectieziekten, en medische technologie, WHO Europe, de Europese academies van wetenschappen, en de Amerikaanse Gezondheidsraad (Institute of Medicine -IOM). IOM President prof. Harvey Fineberg juichte in Brussel het EuSANH-programma toe, en benadrukte dat voor een effectief internationaal gezondheidsbeleid onafhankelijk wetenschappelijk advies van hoge kwaliteit onontbeerlijk is.

De Gezondheidsraad vervult het voorzitterschap (prof. dr. André Knottnerus) en het management (ir. Dorine Coenen) van EuSANH en het EuSANH-ISA programma. Het EuSANH secretariaat is bereikbaar onder eusanh@gr.nl.

De aan EuSANH deelnemende organisaties zijn: België, Hoge Gezondheidsraad; Duitsland, Institute for Quality and Efficiency in Health Care/ German Institute of Medical Documentation and Information; Finland, National Institute for Health and Welfare; Frankrijk, Haute Autorité de Santé; Nederland, Health Council of the Netherlands; Polen, National Institute of Public Health- National Institute of Hygiene; Portugal, National Health Institute; Roemenië, National School of Public Health and Health Services Management; Spanje, Instituto de Salud Carlos III; Tsjechië, National Institute of Public Health; Verenigd Koninkrijk, London School of Hygiene and Tropical Medicine; Zweden, Swedish Council on Technology Assessment in Health Care; Zwitserland, Swiss Federal Office of Public Health.

European Science Advisory Network for Health

EuSANH is een Europees netwerk van wetenschappelijke adviesorganen op het gebied van gezondheid. Op dit moment zijn wetenschappelijke adviesorganen van dertien landen vertegenwoordigd en verdere uitbreiding wordt verwacht.

Missie en werkmethode

De missie van EuSANH is het stimuleren van onafhankelijk, wetenschappelijk advies aan nationale en Europese autoriteiten op het gebied van gezondheid. Doel hiervan is het ondersteunen van evidence-based volksgezondheidsbeleid. De adviezen kunnen tevens van belang zijn voor beroepsgroepen en de algehele bevolking. Om dit doel te bereiken zal EuSANH zich richten op het internationaal uitwisselen van kennis (nationale rapporten), het onderling raadplegen van nationale experts, het op elkaar afstemmen van werkprogramma's en het gezamenlijk werken aan de voorbereiding van adviezen.

Adviseurs

Verschillende Europese organisaties vervullen een adviserende rol in het netwerk: European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), Health Evidence Network van WHO Europe, European Food Safety Authority (EFSA), Federation of European Academies of Medicine (FEAM) en European Academies' Science Advisory Council (EASAC).

Meer informatie

De oprichting van EuSANH is mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het secretariaat van EuSANH zal de komende jaren worden ondersteund door de Gezondheidsraad. Het secretariaat is bereikbaar via e-mail eusanh@gr.nl. Contactpersoon is ir. Dorine Coenen, tel +31 70 340 74 73. Meer informatie op http://www.eusanh.eu.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel