European Union



Brussel, 7 mei 2009

EU-werkgelegenheidstop bereikt overeenstemming over de aanpak van de toenemende werkloosheid

De EU heeft vandaag in Praag een speciale topconferentie gehouden over het aanpakken van de gevolgen van de economische crisis voor de werkgelegenheid in Europa. De Troika-voorzitters (de Tsjechische, Zweedse en Spaanse regering) hebben samen met de Europese Commissie, de werkgevers en de vakbonden hun ideeën over het aan het werk houden of aan een nieuwe baan helpen van mensen op tafel gelegd en gecombineerd. Op de conferentie werden tien acties ter bestrijding van werkloosheid en voor het creëren van nieuwe banen geformuleerd. De Commissie zal voortbouwen op de discussies van vandaag bij het formuleren van haar input voor de Europese Raad van 18-19 juni.

Commissievoorzitter Barroso verklaarde: "Deze EU-werkgelegenheidstop is een belangrijke stap op weg naar meer en beter gecoördineerde actie op het terrein van de werkgelegenheid. We kunnen niet voorkomen dat deze crisis werkloosheid veroorzaakt. Maar door onmiddellijk optreden kan het banenverlies beperkt worden, en kunnen miljoenen mensen geholpen worden nieuwe en betere banen te vinden. Nu handelen betekent ook de weg effenen voor duurzaam herstel. De actie van de EU inzake werkgelegenheid is niet met de top van vandaag begonnen en eindigt daar ook niet mee. Maar deze top laat de Europese burgers zien dat we willen dat werkgelegenheid doelstelling nummer één is. Ik doe een beroep op alle lidstaten om samen te werken zodat zo snel mogelijk concrete actie ondernomen kan worden op het gebied van de werkgelegenheid."

Vladimír Spidla, EU-commissaris voor werkgelegenheid, voegde daaraan toe: "Mensen zijn onze eerste prioriteit in deze crisis - mensen aan het werk te houden of zo snel mogelijk aan nieuw werk te helpen. We moeten alle instrumenten waarover we beschikken gebruiken om de gevolgen van de crisis voor de reële economie, en met name voor mensen en hun middelen van bestaan, te beperken.

Deze top was een belangrijke stap bij het bepalen hoe de werkloosheid het beste aangepakt en nieuwe banen het beste gecreëerd kunnen worden. Onze strategie moet gebaseerd zijn op een intensieve sociale dialoog, gezamenlijk optreden en het creëren van een synergie tussen het sociale en het economische beleid. Het moet mogelijk zijn onze centrale sociale waarden te handhaven zonder afbreuk te doen aan het concurrentievermogen van de interne markt."

Onder de deelnemers aan de conferentie bestond een brede consensus over de te volgen weg. Men is overeengekomen dat de centrale boodschap moet zijn dat toekomstige acties op het terrein van de werkgelegenheid gebaseerd dienen te zijn op een aantal grondbeginselen en gericht moeten zijn op het in stand houden van bestaande werkgelegenheid en het creëren van nieuwe banen, het verbeteren van de toegang tot de arbeidsmarkt, met name voor jongeren, en van de kennis en vaardigheden van werknemers, het beantwoorden aan de behoeften van de arbeidsmarkt en het bevorderen van mobiliteit. Tien concrete acties, die zowel uitdagingen op de korte termijn als op de langere termijn betreffen, worden voorgesteld die op nationaal en Europees niveau zouden moeten worden uitgevoerd in samenwerking met de sociale partners:
* 1. Zo veel mogelijk mensen aan het werk houden in duurzame banen, met tijdelijke werktijdverkorting in combinatie met omscholing, en met overheidssteun (onder andere van het Europees Sociaal Fonds).
* 2. Ondernemerschap en het creëren van nieuwe banen aanmoedigen, bv. door de bijkomende arbeidskosten te verlagen en door flexizekerheid.

* 3. De efficiëntie van nationale arbeidsbemiddelingsdiensten verhogen door het aanbieden van intensieve begeleiding, opleidingen en werk zoeken in de eerste weken van werkloosheid, met name voor jonge werklozen.

* 4. De aantallen leerling- en stageplaatsen van goede kwaliteit aanzienlijk verhogen tegen het einde van 2009.
* 5. Meer inclusieve arbeidsmarkten bevorderen, door te zorgen voor sterkere prikkels om werk te aanvaarden, effectief actief arbeidsmarktbeleid, en modernisering van de stelsels van sociale bescherming die ook leiden tot betere integratie van kansarme groepen, met inbegrip van gehandicapten, laagopgeleiden en migranten.

* 6. Vaardigheden opwaarderen op alle niveaus met een leven lang leren, en met name schoolverlaters de noodzakelijke vaardigheden meegeven om een baan te vinden.

* 7. Gebruikmaken van arbeidsmobiliteit om het aanbod van en de vraag naar arbeid optimaal op elkaar af te stemmen.
* 8. Mogelijkheden voor nieuwe banen en nieuwe behoeften aan vaardigheden identificeren, en de toekomstige behoeften aan vaardigheden beter inschatten om de juiste opleidingen te kunnen aanbieden.

* 9. Werklozen en jongeren helpen een eigen bedrijf op te zetten, bv. door ondersteunende opleidingen en startkapitaal aan te bieden, of door gunstige fiscale regelingen voor start-ups.
* 10. Anticiperen op en managen van herstructureringen, door van elkaar leren en het uitwisselen van goede praktijken.

Ook de vraag hoe nationale actie en actie op Europees niveau elkaar het beste kunnen aanvullen, is besproken, en hoe optimaal gebruikgemaakt kan worden van EU-instrumenten en -middelen zoals het Europees Sociaal Fonds en het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering. Beide fondsen zijn onlangs aangepast om de effectiviteit ervan in perioden van crisis te maximaliseren.

Ter voorbereiding op deze top heeft de Europese Commissie een reeks workshops georganiseerd met het huidige en toekomstige voorzitterschap van de EU (te Madrid op 15 april, te Stockholm op 20 april, en te Praag op 27 april). Daarnaast is er op 5 mei te Brussel een speciaal debat georganiseerd in het Europees Parlement. Dit raadplegingsproces heeft geleid tot input van een grote verscheidenheid van stakeholders, waaronder de sociale partners op alle niveaus, vertegenwoordigers van verschillende instellingen van de EU, lidstaten, openbare arbeidsbemiddelingsdiensten, de universitaire wereld en de maatschappelijke organisaties.

Voor meer informatie

Voornaamste boodschappen van de Werkgelegenheidstop:

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=88&langId=en&eventsId=173&fu rtherEvents=yesConsolidated report from the preparatory workshops

http://ec.europa.eu/social/BlobServlet?docId=2623&langId=en

MEMO/09/223 Werkgelegenheidstop

De crisiswebsite van voorzitter Barroso:

http://ec.europa.eu/commission_barroso/president/focus/credit_crunch/i ndex_en.htm

De website van DG Werkgelegenheid / Commissaris Spidla over de sociale gevolgen van de crisis:

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?langId=en&catId=736

Infoclip: I-061271 Economische recessie: Werkgelegenheid

IP/09/703: De weg naar herstel: het cohesiebeleid zal Europa helpen een uitweg uit de crisis te vinden, zeggen de commissarissen Hübner en Spidla

MEMO/09/221: Herziening van het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering (EGF)