Nieuw-Vlaamse Alliantie


CD&V slikt slechte hospitalisatieverzekeringswet (07/05/09)

Vandaag stemden de meerderheidspartijen de reparatiewet op de wet Verwilghen. Dit is de wet die er moest voor zorgen dat de premies voor hospitalisatieverzekeringen binnen de perken bleven. Niets is minder waar. Dit is morrelen in de marge en geen structurele oplossing, aldus N-VA-senatoren Helga Stevens en Louis Ide. Met het N-VA-voorstel voor een Vlaamse hospitalisatieverzekering komt de N-VA wél tegemoet aan de terechte vragen die op het veld leven.

Door toedoen van de N-VA (met de zgn. evocatieprocedure) werd de reparatiewet van Reynders opnieuw behandeld in de Senaat, in de hoop de wet te verbeteren. Helaas, de meerderheid had geen oren naar de vraag van de N-VA om dit wetsontwerp grondig te herbekijken. CD&V zweeg en keek de andere kant uit. "Het is onbegrijpelijk dat CD&V in deze naar de pijpen van Reynders danst. De mensen zijn het beu dat de verzekeraars het bedrag van de premies elk jaar willekeurig blijven verhogen of soms zelfs verveelvoudigen. Dit wetsontwerp zal hier allerminst paal en perk aan stellen, integendeel", aldus Helga Stevens.

N-VA stelt vast dat er géén maatschappelijk draagvlak bestaat voor het wetsontwerp Reynders. Test-Aankoop, het Vlaams Patiëntenplatform, de Raad voor Gelijke Kansen van Vrouwen en Mannen, en de Vlaamse Ouderenraad hebben zich krachtig uitgesproken tegen de tekst in zijn huidige vorm. Voorzitter Wouter Beke (CD&V) van de Commissie Financiën weigerde echter in te gaan op Helga Stevens" vraag om te stemmen over de wenselijkheid van een hoorzitting met deze organisaties. Hun standpunten blijken voor zijn partij niet de moeite waard om in "de reflectiekamer van het parlement" gehoord te worden. Je kan vragen stellen bij het nut van de Senaat, als zelfs een evocatie niet ernstig genomen wordt.

Helga Stevens: "Op federaal niveau is het kalf, met dank aan CD&V en Open VLD, eens te meer verdronken. Daarom heeft collega-senator Louis Ide een plan uitgewerkt om een Vlaamse Hospitalisatieverzekering op te starten, die alle medische kosten zou dekken tegen een maximale jaarlijkse bijdrage van 100 euro per Vlaming in tweepersoonskamers. Peperdure hospitalisatieverzekeringen worden zo voor elke Vlaming overbodig. In samenwerking met collega Ide hoop ik zo snel als mogelijk een voorstel van decreet hierover in te dienen in het Vlaams Parlement."

Auteur:
Helga Stevens, Gemeenschapssenator N-VA
Louis Ide, Senator N-VA