Onderzoekcentrum IMEC simuleert minuscule implantaten met COMSOL


Mogelijkheid voor multifysische simulatie geeft de doorslag

ZOETERMEER, 20090507 -- COMSOL's simulatiesoftware voor multifysische systemen wordt door onderzoekcentrum IMEC ingezet bij het ontwikkelen van geavanceerde hersenimplantaten. Deze hersenimplantaten stimuleren die gedeelten van de hersenen die kunnen uitvallen bij aandoeningen zoals Parkinson, bewegingsstoornissen en depressies. Vanwege de minuscule grootte, de complexe omgeving, en de vereiste nauwkeurigheid voor ontwerp en aansturing van het implantaat, koos IMEC voor uitgebreide simulatie vooraf. IMEC simuleert met COMSOL Multiphysics meerdere fysische elementen, te weten het elektrisch veld in het implantaat en weefsel, de mechanische stabiliteit en de warmteverdeling afkomstig van de elektrische stimulatie.

IMEC is Europa's grootste onderzoekcentrum op het gebied van nano-elektronica en nano-technologie. Het centrum ontwikkelt continu nieuwe technologieën op het gebied van energie, transport, elektronica en gezondheidszorg. De nieuw ontwikkelde hersenimplantaten bieden uitkomst wanneer medicijnen geen effectief middel meer zijn. In eerste instantie krijgen patiënten steeds zwaardere medicijnen toegediend tot het punt waarop de neveneffecten van die medicijnen te groot worden. Het alternatieve medicijn is het geven van elektrische stroomstoten aan het hersenweefsel middels een implantaat (hetzelfde principe als een pacemaker). Al werkt deze methode in de praktijk en brengt dus verbetering voor de patiënt, toch zijn er ook neveneffecten en de exacte werkwijze is wetenschappelijk nog niet voldoende begrepen. IMEC werkt aan hersenimplantaten die door een veelvoud van kleine elektrodes en door de combinatie van stimuleren en meten de nodige flexibiliteit aan de geneesheer geven om nieuwe therapieën te ontwikkelen en bestaande therapieën te kunnen bijsturen.

Wolfgang Eberle, senior onderzoeker en projectmanager bij IMEC's groep voor Bioelektronische systemen: "Het basisprincipe van de implantaten die vandaag de dag worden gebruikt is al twintig jaar hetzelfde en de technologie is nog erg simpel, zeker als men dit vergelijkt met het vooruitgang van de elektronica in andere sectoren. Daar kan dus zeker technologische vooruitgang worden geboekt. Hiervoor zijn wij continu op zoek naar deskundige partners, zoals COMSOL. De simulatiesoftware is voor ons van grote waarde, vooral omdat we in de hersenen met een erg complexe omgeving zitten en je niet zomaar fysieke testen kan uitvoeren aan dieren of mensen."

"Traditioneel wordt onze software veelvuldig ingezet bij onderzoekscentra", aldus Gerard Hegemans, algemeen directeur van COMSOL Benelux. "Maar iedere organisatie met R&D-afdeling kan voordeel behalen met onze software. Omdat de software meerdere fysische elementen in één omgeving kan simuleren, is het niet nodig om verschillende pakketten aan te schaffen en van al die pakketten te weten hoe het werkt. En dat is efficiënt en kostenbesparend."

Over IMEC

IMEC is Europa's grootste onafhankelijk onderzoekscentrum in nano-elektronica en nano-technologie. Meer dan 1,650 werknemers van over de gehele wereld werken op de IMEC campus. IMEC's onderzoek wordt toegepast in betere gezondheidzorg, slimme elektronica, vernieuwende energie en veiliger transport. www.imec.be

Over het COMSOL productportfolio
COMSOL Multiphysics is een wetenschappelijke software-omgeving voor het modeleren en simuleren van fysische systemen. Een krachtige eigenschap van deze omgeving is de mogelijkheid om meerdere fysische verschijnselen tegelijk te berekenen. Het is mogelijk om optionele modules toe te voegen voor specifieke disciplines, zoals akoestiek, chemie, elektromagnetisme, warmteoverdracht, MEMS en mechanica. Andere producten van COMSOL zijn COMSOL Reaction Engineering LAB(TM), waarmee gebruikers de kinetiek van chemische reacties kunnen modeleren. Daarnaast is er COMSOL Script, een programmeertaal en een modeleertool voor commandlines. Deze COMSOL producten ondersteunen de besturingssystemen van Windows, Linux, Solaris en Macintosh.

Over COMSOL

COMSOL is 1986 opgericht in Zweden en is sindsdien gegroeid tot een wereldwijde onderneming met kantoren in diverse Europese landen, China en in de Verenigde Staten. Het Benelux-kantoor van COMSOL bevindt zich in Zoetermeer.
Meer informatie over de organisatie is te vinden op www.comsol.nl.





Ingezonden persbericht