Ingezonden persbericht


persbericht
7 mei 2009

Dubbeltentoonstelling Mauve in Teylers Museum en Singer Laren

18 september 2009 t/m 17 januari 2010

Teylers Museum en Singer Laren organiseren van 18 september 2009 t/m 17 januari 2010 in een unieke samenwerking de grootste overzichtstentoonstelling ooit rond het werk van de schilder Anton Mauve (1838-1888).

Mondaine strandtaferelen en oer-Hollandse weilanden. Maar ook stoere vissersboten en uitgestrekte heidevelden, en portretten van mensen en dieren. Het is een greep uit het rijk gevarieerde oeuvre van Anton Mauve, een van de belangrijkste schilders van de Haagse School. De `Meester van het zilveren licht', zo staat de neef en leermeester van Vincent van Gogh bekend. Hij is ook de man die het Gooi tot `het land van Mauve' maakte.
De ontwikkeling van Anton Mauve kent zoveel onverwachte wendingen, zijn oeuvre is zo uitgebreid en zijn invloed op het 19de-eeuwse Nederlandse kunstleven zo groot, dat een expositie in één museum niet haalbaar leek. Teylers Museum en Singer Laren slaan nu de handen ineen: samen organiseren ze één tentoonstelling op twee locaties.
Teylers Museum richt zich op de periode die Mauve doorbracht in Haarlem ­ waar hij opgroeide -, Oosterbeek en Den Haag en op zijn bekendste leerling: Van Gogh. Singer Laren concentreert zich op Mauves Larense periode en de invloed die hij uitoefende op Gooise kunstenaars. Hier schilderde hij zijn heidelandschappen met schapen, waarmee hij internationale faam zou verwerven. Bezoekers kunnen genieten van spectaculaire bruiklenen uit Amerika - kunstverzamelaars liepen daar al vroeg weg met het werk van Mauve - maar ook van vele werken uit Nederlands particulier bezit die zelden tot nooit zichtbaar waren voor het publiek. Deze schilderijen, aquarellen, etsen en schetsboeken zijn door grondig onderzoek dat aan de tentoonstelling vooraf ging naar boven gekomen. Bijzondere aandacht is er voor de grote invloed die Mauve had op het werk van Vincent van Gogh die in 1881 korte tijd bij hem in de leer ging.

Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde monografie, geschreven door een team van specialisten, waarin alle nieuwe inzichten rond Mauve, zijn werk en zijn invloed gebundeld worden.

Informatie: www.anton-mauve.nl (vanaf juni 2009) / www.teylersmuseum.nl; www.singerlaren.nl

Hoofdbegunstiger van de tentoonstelling is de Turing Foundation. De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, de Gemeente Haarlem, BankGiro Loterij en ABN AMRO.

Data tentoonstelling :18 september 2009 t/m 17 januari 2010 Openingstijden :Teylers Museum: dinsdag t/m zaterdag 10-17 uur, zondag 12-17 uur. / Singer Laren dinsdag t/m zondag 11-17 uur
Adres :Teylers Museum: Spaarne 16, Haarlem, tel. 023-516 09 60 / Singer Laren: Oude Drift 1, Laren, tel. 035- 5393939
Internet : www.Anton-mauve.nl / www.teylersmuseum.nl / www.singerlaren.nl Noot aan de redactie:
Voor foto's en informatie over de tentoonstelling in Teylers Museum: Froukje Budding, afdeling Publiekszaken Teylers Museum, T. 023 516 09 71 (rechtstreeks) of T. 023 516 09 60 (algemeen) of pers@teylersmuseum.nl Voor meer informatie over de tentoonstelling in Singer Laren: Lucas Bonekamp / Sabien Stols, afdeling Communicatie Singer Laren, T. 035-539 39 50 / 035 ­ 539 39 51 publiciteit@singerlaren.nl / communicatie@singerlaren.nl






---- --