Ingezonden persbericht

20 jaar GO!, 20 jaar open geest

Het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap viert 20-jarig bestaan. GO! scholen en instellingen vieren volgende weekends een "open schoolfeest" onder het motto "GO! 20 jaar open geest".

In 2009 viert het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap '20 jaar GO!, 20 jaar open geest'. Het onderwijsnet nodigt u uit om een bezoek te brengen aan de 'open school'-feesten van zijn scholen en instellingen.

Op 9, 10, 16 en 17 mei 2009 organiseren 310 scholen en instellingen van het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap hun 'open school'-dag. Deze opendeurdagen krijgen een feestelijk tintje omdat het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap 20 jaar bestaat.
De feestweekends worden georganiseerd onder het motto 'GO! feest': het zet op die manier de samenwerking tussen de school, de leerlingen, hun ouders en grootouders in de kijker. Iedereen die bij het GO! betrokken is, zet zich dagelijks in om het beste in elke leerling naar boven te halen. Het ontdekken en ontplooien van de vele talenten is het streefdoel. Niet voor niets is in het GO! elke leerling een VIP.

In de loop van zijn 20-jarig bestaan heeft het GO! heel wat wijzigingen ondergaan. Het is onder meer van 'rijksonderwijs' naar 'gemeenschapsonderwijs' geëvolueerd, en recenter naar het 'GO!'.

Naast de 20ste verjaardag besteedt het project '20 jaar GO! ,20 jaar open geest' ook aandacht aan de uitdagingen voor het GO! in de toekomst. Het jaartal 2020 staat hiervoor symbool. Het wordt verwerkt in tal van initiatieven rond 20 jaar GO!.
De 'open school'-feesten vinden plaats tijdens de feestweekends van 9, 10, 16 en 17 mei. Vanaf 6 mei ondersteunt een radiospot GO! feest. De radiospot wordt telkens uitgezonden van woensdagnamiddag tot en met de vrijdag voor de feestweekends op Radio 1, Q Music, MNM en Studio Brussel.

De focus van het project ligt op alle basis- en secundaire scholen, maar er zijn ook enkele centra voor leerlingenbegeleiding (CLB's), kinderdagverblijven, internaten en centra voor volwassenenonderwijs (CVO's) die meevieren.

Er is een grote keuze aan initiatieven die zeker een bezoekje waard zijn:
muzikale en toneelopvoeringen, tentoonstellingen, rommelmarkten, terugblikken op 20 jaar GO!, kunstveilingen, buurtprojecten, zoektochten, workshops, presentaties, spelletjes en spelenmarkten, voetbalwedstrijden, themafeesten, 'Zwem naar Marokko', krijtschilderijen of tegeltapijten maken, feestelijke openingen van nieuwe lokalen of gebouwen, vaak in combinatie met barbecues, kaas- en wijnavonden of andere eetfestijnen waarbij het gezellig samenzijn en elkaar leren kennen voorop staan.
Elke school toont hoe zij invulling geeft aan creativiteit als één van de kernwaarden van het GO!. 2009 werd trouwens ook door Europa uitgeroepen tot het jaar van de creativiteit.

Het GO! verzamelde alle initiatieven op zijn evenementenkalender. Kijk op www.g-o.be/evenementen om het programma van het 'open school'-feest van het GO! onderwijs in uw buurt te bekijken.
Het GO! hoopt ook u en uw familie in een van zijn scholen of instellingen te mogen verwelkomen.