Ingezonden persbericht

donderdag 7 mei 2009

Elsevier: Erwin Olaf stijgt snel in top-100 kunstenaars

Amsterdam, 7 mei 2009 - Marlene Dumas blijft de onbetwiste Nederlandse topkunstenaar, maar de kloof met nummer 2, Joep van Lieshout, wordt kleiner. De vaderlandse film-/videokunstenaars timmeren erg aan de weg. Een snelle stijger is de fotograaf Erwin Olaf; hij staat nu op de vierde plaats.

Dit zijn een paar ontwikkelingen in de nieuwste editie van de top-100 van Nederlandse kunstenaars. Voor de vierde maal ondernam Elsevier een speurtocht naar de levende Nederlandse kunstenaars die nationaal en internationaal het meest 'zichtbaar' zijn. De editie van 2009 is opnieuw samengesteld op basis van elf heldere en controleerbare criteria, die elk een aantal punten kunnen opleveren.

De zichtbaarheid van de kunstenaars komt naar voren in hun aanwezigheid in binnen- en buitenlandse musea, bij kunstinstellingen en in galeries, in de meest gelezen internationale vakbladen, bij uitgevers van kunstboeken, op de grote internationale kunstbeurzen en veilingen.

De nieuwe top-100 weerspiegelt de belangrijkste trends in de hedendaagse kunst in een historisch jaar, waarin een jarenlange expansie omsloeg in crisis. Opvallend is dat het werk van de vaderlandse toppers nauwelijks in eigen land te zien valt.

Noot voor de redactie/

Ingezonden persbericht