Ingezonden persbericht

Vlaanderen en Nederland geven startsein voor grensoverschrijdend samenwerkingsproject

Bio Base Europe ontwikkelt Kanaalzone Gent-Terneuzen tot Europese topregio voor biogebaseerde economie

Gent, 7 mei, 2009 - Patricia Ceysens, Vlaams minister van Economie, Ondernemen, Wetenschap, Innovatie en Buitenlandse Handel, en Cees Kortleve, Plaatsvervangend Directeur Ruimtelijk Economisch Beleid van het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken, hebben op maandag 27 april het officiële startsein gegeven voor Bio Base Europe. Dit Vlaams-Nederlandse samenwerkingsproject moet de kanaalzone Gent-Terneuzen omvormen tot het belangrijkste centrum voor de biogebaseerde economie in Europa. Dit initiatief helpt de overgang naar een duurzame biogebaseerde economie versnellen, door middel van technologische innovatie en opleidingen.

Bio Base Europe is een gezamenlijk initiatief van Biopark Terneuzen en Ghent Bio-Energy Valley. Beide organisaties ijveren al langer voor de uitbouw van een biogebaseerde economie in de Vlaams-Nederlandse grensregio. In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, gaat de biogebaseerde economie om veel meer dan enkel biobrandstoffen. Het gaat evenzeer om de ontwikkeling van biokleurstoffen, biokunststoffen, bio-chemicaliën en bioreinigingsmiddelen.

Open-innovatie model

Bio Base Europe bestaat uit twee onderdelen: een proefinstallatie voor biogebaseerde producten en processen (Pilot Plant), en een opleidingscentrum voor proces operators van biogebaseerde activiteiten (Training Center).

In de proefinstallatie kunnen wetenschappers testen hoe landbouwkundige bijproducten zoals tarwestro, maïskolven, houtsnippers, Jatropha- en algenolie, kunnen worden omgezet in biobrandstoffen, biokunststoffen en andere biogebaseerde producten. Daarbij wordt speciaal aandacht geschonken aan de opschaling van de processen tot op een industriële order van grootte.

De proefinstallatie wordt in de Gentse haven gehuisvest, in de vroegere brandweer-kazerne aan de Rodenhuizekaai. Deze staat in de onmiddellijke nabijheid van het bioraffinaderijcomplex van het Rodenhuizedok. In deze bioraffinaderij is al de hele productieketen van de groene grondstof tot biobrandstof op één enkele site geconcentreerd.

De proefinstallatie kost ca. 13 miljoen euro en wordt begin 2010 in gebruik genomen. Ze zal goed zijn voor 35 extra arbeidsplaatsen. Prof. Wim Soetaert, verantwoordelijk voor de Bio Base Europe Pilot Plant: "De Bio Base Europe Pilot Plant opereert volgens het open innovatie model en richt zich op bedrijven uit heel Europa en uit verschillende sectoren, waaronder de chemische, de biotechnologische en energiesector. Daarmee creëren we nieuwe mogelijkheden voor onze industrie die in de huidige economische crisis behoefte heeft aan toekomstgerichte initiatieven".

Het initiatief wordt dan ook verwelkomd door de sectorvertegenwoordigers. Frans Dieryck van Essenscia Vlaanderen, de federatie voor chemie en life sciences, en Nelo Emerencia van de Vereniging van Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) lichten toe: "De Bio Base Europe Pilot Plant laat zowel grote als kleine bedrijven uit de chemische en biotechnologische industrie toe om het innovatiepotentieel van biogebaseerde producten te verkennen. Bio Base Europe is een erg belangrijke stap vooruit naar de biogebaseerde economie en is essentieel voor de Vlaamse en Nederlandse industrie om op Europees topniveau te blijven meespelen."

Meer gekwalificeerd personeel

Het opleidingscentrum, dat een investering van 8 miljoen euro vertegenwoordigt, wordt in Terneuzen gevestigd. Peter van den Kieboom, verantwoordelijke voor het Bio Base Europe Training Center: "Het is de bedoeling om vakkundige procesoperators en technische onderhoudsspecialisten voor de biogebaseerde economie op te leiden. Net zoals elke industriële sector kampt immers ook de biogebaseerde economie met een tekort aan gekwalificeerd technisch personeel. En zeker is er een tekort aan technisch personeel dat gespecialiseerd is in bioprocessen. Met dit trainingscentrum willen we zelf dat tekort aanvullen. Daarnaast heeft het Training Center een netwerk- en informatiefunctie te vervullen voor de biogebaseerde economie". Het centrum wordt operationeel in de loop van 2011.

"Met Bio Base Europe neemt de kanaalzone Gent-Terneuzen definitief het voortouw bij de ontwikkeling van de biogebaseerde economie in Europa. Door de aanwezigheid van de proefinstallatie en het opleidingscentrum hebben we nu alle troeven in handen voor de ontwikkeling van een groene economie", aldus Marten Wiersma en Sas Van Rouveroij, voorzitters van Bio Base Europe.



Ingezonden persbericht