International Film Festival Rotterdam

International Film Festival Rotterdam

PERSBERICHT 7 mei 2009

Negen Hubert Bals Fonds- en CineMartfilms in Cannes 2009

Het International Film Festival Rotterdam is sterk vertegenwoordigd in Cannes: negen films in de officiële selectie zijn verbonden met het Hubert Bals Fonds of de CineMart. Independencia van Raya Martin en The Wind Journeys van Ciro Guerra, geselecteerd voor Un Certain Regard, ontvingen in de scriptfase van hun films bijdragen van het Fonds. Beide films zijn gecoproduceerd door Volya Films uit Rotterdam. Het Fonds kende aan Liu Jiayin een bijdrage toe voor de digitale productie van haar film Oxhide II, nu geselecteerd voor de Quinzaine des Réalisateurs.

In Oxhide II, dat naar verwachting zal worden vertoond tijdens IFFR 2010, portretteert Liu Jiayin op minimalistische wijze haar eigen familie. Hun bestaan draait rond de slagerij van haar vader. Door de economische veranderingen in China gaat het slecht met deze kleine middenstander.

Raya Martin ontving in 2005, tijdens de Cinemanila Boracay Workshop, de Hubert Bals Fonds Award voor Now Showing. De film werd in 2008 geselecteerd voor de Quinzaine des Réalisateurs. Het fonds bleef Martin ondersteunen voor zijn daaropvolgende projecten A Short Film about the Indio Nacional, die tijdens IFFR 2006 in première ging, en Independencia, in 2007 een CineMartproject en nu opgenomen in Un Certain Regard. Raya Martin presenteert een tweede film in Cannes: Manila, een co-regie met Adolfo Alix Jr. (Special Screenings).

Een IFFR-delegatie onder leiding van festivaldirecteur Rutger Wolfson is in Cannes aanwezig. Het festival voert, samen met de gemeente Rotterdam en het Rotterdams Media Fonds de promotiecampagne 'Be Inspired by Rotterdam'. De campagne beveelt Rotterdam aan als ideale locatie voor (film)zaken, filmproductie en filmvertoning. In samenwerking met Holland Film krijgt het Dutch Pavillion in het International Village opnieuw een 'Rotterdam sectie'. CineMart manager Marit van den Elshout en CineMart coördinator Jacobine van der Vloed nemen als gespreksleiders deel aan het Producers Network, een onderdeel van de Marché du Film.

Het 39e International Film Festival Rotterdam heeft plaats van 27 januari tot en met 7 februari 2010; de 27e CineMart van 31 januari tot en met 3 februari 2010. Het Hubert Bals Fonds, het grootste in zijn soort wereldwijd, verstrekt bijdragen voor scriptontwikkeling, digitale productie, postproductie of distributie in het land van herkomst aan onafhankelijke filmmakers in ontwikkelingslanden. CineMart is de eerste en grootste coproductiemarkt voor filmprojecten met een klein tot middelgroot budget. Voor meer informatie zie www.filmfestivalrotterdam.com.

Un Certain Regard 2009 omvat:

Los viajes del viento (The Wind Journeys) van Ciro Guerra (Columbia) Hubert Bals Fonds-bijdrage voor scenario-ontwikkeling (2006)

Le père de mes enfants van Mia Hansen-Løve (Frankrijk) Geselecteerd voor CineMart 2008

Independencia van Raya Martin (Filippijnen)
Hubert Bals Fonds-bijdrage voor scenario-ontwikkeling (2007) Geselecteerd voor CineMart 2007

Quinzaine des Réalisateurs 2009 omvat:

Oxhide II van Liu Jiayin (China)
Hubert Bals Fonds-bijdrage voor digitale productie (2007)

Semaine de la Critique 2009 omvat:

Huacho van Alejandro Fernández Almendras (Chili)
Geselecteerd voor CineMart 2007

Ordinary People van Vladimir Perisic (Servië)
Hubert Bals Fonds-bijdrage voor scenario-ontwikkeling (2005)

Lost Persons Area van Caroline Strubbe (België)
Geselecteerd voor CineMart 2007

Altiplano van Peter Brosens & Jessica Woodworth (België) Geselecteerd voor CineMart 2007

Midnight Screenings 2009 omvat:

Ne te retourne pas (Don't Look Back) van Marina de Van (Frankrijk) Geselecteerd voor CineMart 2006

(einde persbericht)

Noot aan de redactie,