Onverkochte koopwoningen zonder toestemming van de bank verhuurd


DEN HAAG, 20090507 -- Uit onderzoekresultaten van Direct Wonen blijkt dat 56 procent van eigenaren van koopwoningen hun onverkochte woning gaan verhuren zonder toestemming van de bank.

Het verhuren van een woning welke belast is met een hypotheekaflossing wordt in Nederland voor particulieren veelal beperkt door een huurbeding. Een huurbeding is een standaard bepaling die in bijna iedere hypotheekakte is opgenomen. Hierin wordt door de bank uitdrukkelijk verboden een woning zonder toestemming te verhuren.

Uit onderzoek onder de eigenaren van woningen die in de huidige marktomstandigheden niet verkocht worden, blijkt dat 56 procent van de eigenaren hun woning gaan verhuren zonder toestemming van de bank.

Grafiek

De reden voor het opnemen van een huurbeding in de hypotheekakte heeft te maken met de waarde van de woning in verhuurde staat. Een verhuurde woning is vaak minder waard dan een woning in onverhuurde staat. Huurders hebben in Nederland vergaande huurbescherming, waardoor een eigenaar bij de verkoop van een woning een huurder niet kan verplichten de woning te verlaten (koop breekt geen huur).

Als sprake is van verhuur zonder toestemming van de bank dient in de regel de rechter er aan te pas te komen om op grond van het huurbeding de huurders uit de woning te zetten. Als dit niet lukt zal de woning bij verkoop veelal minder opleveren.

Bianca Arts, directeur verhuur van Direct Wonen onderschrijft deze tendens en zegt: "Uiteraard wijzen wij iedere aanbieder op de verplichtingen die zij hebben als verhuurder en dus ook op het huurbeding in een eventuele hypotheekakte. Een en ander staat in onze nieuwe "Verhuurwijzer" (www.directwonen.nl) helder en duidelijk uiteengezet. Banken zijn bekend met het fenomeen verhuren zonder toestemming. Wij merken ook dat banken dit stilzwijgend gedogen. Er ontstaat tenslotte pas een probleem zodra de hypothecaire lasten niet meer betaald worden en dit doet zich bij mensen met onbetaalbare dubbele lasten juist sneller voor, verhuren kan dit JUIST voorkomen."


Over Direct Wonen
Direct Wonen, opgericht in 1990, is marktleider in de particuliere woningverhuur markt met een marktaandeel van meer dan 21 procent.

Doorlopend voeren wij onderzoek uit binnen onze database van woningen en binnen onze klanten doelgroep: woningzoekenden en verhuurders om zodoende meer inzicht in de ontwikkelingen van de woningmarkt te krijgen zodat we onze dienstverlening verder kunnen optimaliseren. Op het blog van Direct Wonen, http://blog.directwonen.aspx zijn alle marktrapporten terug te vinden.

Direct Wonen biedt zowel huurders als verhuurders snel resultaat in het (ver)huren van woonruimte. Door de ruime keuze van huurwoningen zijn er geen wachtlijsten.
De 100 enthousiaste en deskundige medewerkers helpen vanuit 24 vestigingen elk jaar ruim 10.000 mensen aan een woonruimte.
Voor de woningzoekenden heeft Direct Wonen, voornamelijk in de grote steden van Nederland, het meest complete aanbod van particuliere huurwoningen in de prijsklasse van 250 tot 1.150 euro per maand.
Verhuurders van woonruimte hebben bij Direct Wonen de meeste kans op succes want Direct Wonen heeft de grootste actieve database van woningzoekenden in Nederland.
In 2008 is www.directwonen.nl meer dan 5,3 miljoen keer bezocht door circa 2,8 miljoen unieke bezoekers.
Naast Direct Wonen maken ook Kamernet.nl www.kamernet.nl, Goed Beheer www.goedbeheer.nl en Just Housing www.justhousing.nl onderdeel uit van de woondivisie van Direct Wonen N.V.

Meer informatie over de werkwijze van Direct Wonen:

* Verhuur in 7 eenvoudige stappen uw woonruimte via Direct Wonen

* Vind direct de woning die past bij uw woonwensen