Bijzondere muntschat van Anloo onthuld


GIETEN, 20090507 -- Drenthe is rijk aan archeologische schatten. Dat bleek onlangs weer toen de 30-jarige metaaldetector amateur Jeroen Nijdam uit Groningen in Anloo ruim 50 Romeinse zilveren Denarii's ( 68 - 222 na Chr. ) vond met zijn metaaldetector op de Noordesche. Deze bijzondere "Muntschat van Anloo" werd donderdagmiddag onthuld door gedeputeerde Munniksma en wethouder Ten Brink in het gemeentehuis van Aa en Hunze in Gieten.

Nadat de vondst van de muntjes door Jeroen was gemeld bij Provinciaal Archeoloog Wijnand van der Sanden ( Drents Plateau ) kwamen bij de opvolgende archeologische opgraving nog eens vele tientallen munten aan het licht, samen met sporen uit nog veel oudere perioden. Voor de opgraving zijn proefsleuven aangelegd door de archeologen. Deze brachten behalve 57 extra munten ook andere interessante sporen aan het licht. Zo kwamen er graven uit de urnenveldentijd te voorschijn (1200-500 v.Chr.). Twee urnen inclusief crematieresten zijn opgegraven om iets meer over de kwaliteit van de sporen te kunnen zeggen. Verder zijn er aardewerkscherven aangetroffen uit de periode van de Trechterbekercultuur (3400-2800 v. Chr.). Dit is de tijd van de hunebedbouwers, de eerste echte boeren op Drentse bodem.

Hoe de muntschat in Anloo terecht is gekomen blijft gissen. Wijnand van der Sanden "Waarschijnlijk is het geld door iemand bewaard in een gesloten geheel zoals een leren buideltje. Veelal had dergelijk zilver een aanzien als status, werd er mee betaald en geïmponeerd, maar het kan evengoed in een graf zijn bijgezet als offer", aldus de provinciaal archeoloog van Drenthe.

Jeroen Nijdam was vanmiddag in zijn "nopjes". Hij waardeerde de opkomst van zo'n 50 belangstellenden en alle media aandacht die naar hem uitging. "Ik vind het een prachtige ervaring en de samenwerking die ik heb gehad met de professionele archeologen was bijzonder goed te noemen. Ik loopt nu ruim 8 jaar met een detector en deze vondst van 110 zilveren Romeinse munten in totaal is toch geweldig te noemen", aldus de gelukkige vinder. Aansluitend vroegen we Jeroen nog naar de geldelijke waarde van deze bijzondere vondst. "Je kunt er een leuke fiets van kopen" was zijn antwoord. Navraag bij diverse deskundige op het gebied van determinatie en Romeinse kennis geven een geschatte waarde af tussen de 10 a 15.000 euro, dit afgezien van de historische waarde waarmee een dergelijke schat is omgeven.

MDANN





Ingezonden persbericht