Nederlands Dans Theater


video
Click-Pause-Silence | 07-05-2009 - Den Haag

* Walking Mad

* Wereldpremiere

Boek nu | Ander ballet

Elf nieuwe choreografen Nederlands Dans Theater

04-03-2009

Dansers zetten eerste stappen als choreograaf in Switch'09; from dancer to choreographer

In de 21e editie van het jaarlijks terugkerende Switch; from dancer to choreographer staan dit keer elf choreografieën op het programma, gemaakt door en voor de dansers van het Nederlands Dans Theater. Switch is een voorstelling waarin de dansers van het gezelschap de kans en een podium krijgen om hun talenten te ontwikkelen. De opbrengst uit de kaartverkoop en donaties gaat naar het goede doel. Dit jaar is dat het door UNESCO ondersteunde Phare Ponleu Selpak, dat opkomt voor kinderen in Cambodja. De voorstelling is eenmalig te zien op vrijdag 13 maart, 19.30 uur in Lucent Danstheater, Den Haag.

In Switch'09 zijn elf korte dansstukken te zien van dansers die voor het eerst in de huid van een choreograaf kruipen tot dansers die al een aantal voorgaande jaren choreografieën hebben gemaakt en zelfs in het vervolgprogramma voor aanstormende choreografen `Upcoming Choreographers' hebben gestaan. Dat maakt Switch'09 tot een eigenzinnige, afwisselende en frisse voorstelling waarin de huidige jonge generatie topdansers de kans grijpt om hun creativiteit de vrije loop te laten.

Net als in voorgaande jaren, wordt ook dit jaar de gehele opbrengst van deze avond geschonken aan een - door de dansers - gekozen goed doel Phare Ponleu Selpak. Deze door UNESCO ondersteunde organisatie in Cambodja is ontstaan in 1986 in een vluchtelingen kamp op de grens met Thailand. De organisatie richt zich vooral op de rehabilitatie van straatkinderen en wezen die leven in riskante situaties. Ze bieden de kinderen houvast voor de toekomst hoofdzakelijk door de kunsten. De organisatie biedt scholing aan 1000 kinderen, waaronder 350 kinderen die zich specialiseren in beeldende kunst, muziek, circus, drama en dans voor vrij tijds- of beroepstraining.
Tijdens de voorstelling zijn er verschillende acties om geld in te zamelen voor dit goede doel.

Switch wordt al tientallen jaren georganiseerd en dient als kweekvijver voor talent. Door dansers een podium en de vrijheid te geven een eigen voorstelling te maken, biedt het Nederlands Dans Theater haar dansers de kans ook andere artistieke terreinen, zoals choreografie, kostuum- decor- en lichtontwerp, te verkennen en zich daarin te ontwikkelen. Uit voorgaande edities is meer dan eens een professionele choreograaf opgestaan. Meest recente voorbeelden hiervan zijn Medhi Walerski en Lukás Timulak: allebei dansers van Nederlands Dans Theater I en allebei inmiddels ook als choreograaf werkzaam. Walerski presenteerde dit seizoen Underneath bij Nederlands Dans Theater I. Timulak's wereldpremière Offspring is deze weken te zien in het programma Déjà Vu van Nederlands Dans Theater II.

Na afloop van de voorstelling is er een after party met DJ voor publiek en dansers in Studio 3 van het Lucent Dans Theater.

Nederlands Dans Theater