Gemeente Apeldoorn

Geachte Redactie,

Op donderdag 7 mei aanstaande om 19.00 uur vindt in de raadzaal van het stadhuis te Apeldoorn, Marktplein 1 een bijzondere raadsvergadering plaats naar aanleiding van de dramatische gebeurtenis op Koninginnedag. Met het college zijn de leden van de gemeenteraad van Apeldoorn bedroefd en ontzet over het drama dat zich afspeelde bij De Naald. De raad betuigt zijn medeleven aan de nabestaanden en alle betrokkenen van dit afschuwelijke drama en wenst iedereen maar in het bijzonder de nabestaanden, gewonden, leden van het Koninklijk Huis, betrokkenen en hulpverleners veel moed en sterkte met het verwerken van deze bizarre Koninginnedag.

Hieronder vindt u een brief van het college van Burgemeester en Wethouders gericht aan de gemeenteraad en de agenda van de bijzondere raadsvergadering op 7 mei as.

Met vriendelijke groet,

Liesbeth Rooijmans

Raadscommunicatieadviseur

Werktijden Liesbeth Rooijmans: donderdagmiddag en vrijdag. Op maandag en donderdagochtend kunt u voor uw vragen m.b.t. communicatie v.d. griffie terecht bij Jolita Borgers, tel. 5801562 of 5801559.

Liesbeth Rooijmans-van Steenbergen
Raadsvoorlichter/communicatieadviseur
Stadhuis, Marktplein 1
Postbus 9033 7300 ES Apeldoorn
055 580 1562
055 580 1160
gsm 06 5247 5771

Onderwerp: Koninginnedag 2009

Geachte leden,

Wat gisteren als een stralende en feestelijke Koninginnedag begon, eindigde in een drama. Velen van u waren hierbij aanwezig. Onze gedachten gaan natuurlijk in de eerste plaats uit naar de slachtoffers en hun familie en vrienden. Ook u heeft zich al in die trant op de internetsite van de gemeente Apeldoorn uitgelaten. Wij leven ook mee met de Koninklijke familie, die een mooi feest zo abrupt verstoord zag.

Wij hechten er aan u in te lichten over een aantal feiten, overwegingen, beslissingen en vervolgacties. Zoals u ongetwijfeld al via de media heeft vernomen is er sprake van 17 slachtoffers. Van deze 17 zijn er 7 overleden (waaronder de dader). Enkele slachtoffers zijn inmiddels uit het ziekenhuis ontslagen. Wij hebben vanochtend met elkaar geconstateerd dat hulpdiensten snel ter plaatse waren en dat de hulpverleners alle hulde verdienen.

De mensen uit onze organisatie die aan koninginnedag hebben meegewerkt, hebben een geweldige klus geklaard. Waar nodig wordt een nazorgtraject voor hen ingericht.

Verder hebben wij ons beraden over de vraag hoe de komende dagen om te gaan met geplande activiteiten en evenementen. Na overleg met de exploitanten van de kermis is besloten om de kermis te beëindigen. Ook de overhandiging van het boekje 'Vivat Apeldoorn en Oranje', die was gepland op 2 mei, gaat niet door. De viering van 4 mei is in principe altijd al een ingetogen gebeurtenis met een bezinnend karakter. Deze viering is in onze beleving niet strijdig is met de gevoelens van dit moment en zal dus doorgaan. Op 5 mei zal het bevrijdingsvuur in Beekbergen worden ontstoken. Deze bijeenkomst zal een sober karakter hebben. Wethouder Reitsma zal de gemeente vertegenwoordigen, maar geen toespraak houden.

Vanuit uw midden kwam het idee om aanstaande donderdag in een bijzondere bijeenkomst van de raad stil te staan bij de gebeurtenissen van gisteren. Wij ondersteunen deze gedachte en de griffier zal u het voorstel doen deze buitengewone zitting van de gemeenteraad te houden op donderdag 7 mei om 19.00 uur in de raadzaal.

Op dit moment ligt een condoleanceregister in de Burgerzaal van het Stadhuis. Veel mensen hebben vandaag in de rij gestaan om het register te tekenen. Ook morgen is er gelegenheid tot het tekenen van het register tussen 9.00 en 17.00 uur in het Stadhuis.

Eind volgende week vindt een herdenkingsbijeenkomst plaats. Over de invulling hiervan wordt op dit moment nagedacht, in overleg met de Koninklijke familie. Zodra hierover meer bekend is, stellen we u hiervan op de hoogte.

Wij hopen u hiermee op dit moment voldoende te hebben geïnformeerd.

Hoogachtend,

Burgemeester en wethouders van Apeldoorn,

de secretaris,

de burgemeester,